Medvedev ve Putin Paskalya Töreninde; Rusya’da Maneviyat Canlanıyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin Moskova’da Kurtarıcı İsa Katedrali’nde gerçekleşen Paskalya ayinine birlikte katıldı.

Medvedev ve Putin Paskalya Töreninde; Rusya’da Maneviyat Canlanıyor
Medvedev’in eşi Svetlana Medvedeva’nın da katıldığı töreni Rusya Patriği Kirill yönetti.Kurtarıcı İsa Katedralindeki ayine yaklaşık 6 bin kişi yer alırken, dünya genelinde 30 bin Ortodoks kilisesinde Paskalya kutlamaları gerçekleştirildi.

Ayin sırasında Kirill, Putin, Medvedev, First Lady Medvedeve ve Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'e özel işlemeli paskalya yumurtaları hediye etti.Rus Ortodoks’ların 40 gündür devam eden hayvani gıdaların tüketilmesinin yasak olduğu “büyük oruç” sona erdi. Kurtarıcı İsa Katedrali’ndeki ayinde Kudüs’ten getirilen kutsal ateşle, Ortodoks Hristiyanlar mumlarını yakarak günahlarından arınmak için dua etti. Paskalya çöreği ve renkli yumurtalarla kiliselere akın eden inananlar, yiyeceklerini Hristiyan din adamlarını kutsattı.Rusya Devlet Başkanı Medvedev yayınladığı mesajında Rusya’nın manevi yaşamının canlanmasında sağladığı katkıdan dolayı Patrik Kirill’e ve kilise çalışanlarına teşekkür etti. Medvedev açıklamasında, “Ülkenin manevi yaşamının canlanmasında sağladığı katkı, toplumda barış ve huzur ortamının yaygınlaşması ve genç nesillerin yetişmesinde sağladığı katkı nedeniyle kilise çalışanlarını kutluyorum ve Paskalya sevincini paylaşıyorum.” dedi.

Ortodoksların en önemli bayramlarından biri sayılan Paskalya, bir hafta boyunca kutlanıyor. Yunan kaynaklı paskalya kelimesi “kurtuluş” anlamına geliyor. Ruslar bu bayram boyunca “Hristos Voskres!” (İsa Mesih dirildi!) şeklinde birbirlerine hitap ediyor.Paskalya bayramının kökü Yahudilikte bulunuyor. Yahudi inancına göre bu bayram Mısır köleliğinden kaçan Musevilerin kurtuluşunu simgeliyor. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile son haftayı kapsıyor. Paskalya Günü’nde de sona eriyor. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler hazırlanıyor. Boyalı paskalya yumurtası haşlanıyor, mumlar yakılıyor. Yumurtanın kırmızıya boyanması ise İsa’nın kanı anlamına geliyor.Paskalya’yı bütün Hıristiyan mezhepleri, kendi inançların göre kutluyor. Süryanilerin Temmuz ayında kutladıkları ‘Meryem Ana Paskalyası’ adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine giriyor. Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenleniyor. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakmazken; dönüşte ise, İsa'nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılıyor .