Cumhurbaşkanı Eroğlu: 'Her Cami, KKTC Topraklarına Vurulan Birer Mühürdür'

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Her cami, her yükselen minare, KKTC topraklarına vurulan birer mühürdür.

Bu mühürleri çoğalttıkça, çok büyük hayaller içinde olan güney komşularımız da bazı mesajlar almaktadır diye düşünüyorum ' dedi.

KKTC'nin liman kenti Gazimagosa yakınlarında yer alan büyük yerleşim yerlerinden Beyarmudu'nda, temelleri köy halkının katkılarıyla atılan, Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti finansmanıyla Vakıflar İdaresi tarafından inşa edilen Beyarmudu Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı. Caminin açılışı için düzenlenen törende Kutlu Doğum Haftası programı da yer aldı.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Milletvekilleri Zorlu Töre ile Ertuğrul Hasipoğlu, diğer bazı yetkililerle vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı. Daha sonra Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vehbi Karakaş, 'Hz. Muhammed ve Kardeşlik Ahlakı ' konulu konferans verdi. Ney eşliğinde ilahi ve şiirlerin okunmasıyla devam eden etkinlikte, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Büyükelçi Halil İbrahim Akça ve katkı koyanlara plaket takdim edildi.

CUMHURBAŞKANI EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, 'Özellikle bu sınır köyünde camilerin, minarelerinin yükselmesi, bizi yakından izleyenlere mesajlar vermektedir. Her cami, her yükselen minare KKTC topraklarına vurulan birer mühürdür. Bu mühürleri çoğalttıkça çok büyük hayaller içinde olan güney komşularımız da bazı mesajlar almaktadır diye düşünüyorum ' dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla ülkede çeşitli kutlamalar yapıldığını belirterek, 2-3 yıl önce başlayan bu kutlamaların yaygınlaşmasının kendisini memnun ettiğini söyledi.

Kutlu demenin, barış ve sevgi demek olduğunu kaydeden Eroğlu, Kutlu Doğum Haftası'nın herkese kutlu olması, barış, sevgi ve kardeşlik ortamının daha da pekiştirilmesi dileğinde bulundu.

BAŞBAKAN KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük de, Türkiye'de olduğu gibi KKTC'de de Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri yapıldığını, bu etkinliklerin Hazreti Muhammed'in (S.A.V) daha iyi anlaşılmasına katkı yaptığını belirtti.

Başbakan Küçük, bu yılki kutlama etkinlikleri programına Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin de katılarak manevi hayata katkı koymalarının kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Küçük, manevi hayatın temeli olan Kuran-ı Kerim'in anlam ve uygulanışının Hazreti Muhammed'in hayatında görüldüğünü kaydederek, din görevlileri ve öğretmenlerin, peygamberlerin hayatını halka çok iyi anlatmaları gerektiğini vurguladı. Başbakan Küçük, okullarda öğrencilere yönelik Din ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmasında, bu derslerin pedagojik formasyonu olan Din ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından verilmesinde çok hassas davrandıklarını söyledi.

Geç de olsa İlahiyat Okulu'nun eğitim öğretime başladığını, bir üniversitede de İlahiyat Fakültesi açılmasına izin verdiklerini söyleyen Küçük, buralardan mezun olan lise ve üniversite mezunlarının dini ve peygamberleri bilimsel bir disiplin içerisinde öğrenerek toplumun manevi hayatında yerlerini alacaklarını belirtti.

Kıbrıs'ın 7. asırdan itibaren İslam dininin manevi havasına girdiğini belirten Küçük, Müslümanların Kıbrıs'a bir çok akınlar düzenlediğini, bir çok yerde sahabe ve Müslüman şehitlerin mezarları bulunduğunu söyledi.

Başbakan Küçük, 'Bizler O büyük insanın sunduğu son din olan İslam'ı, Kıbrıs'ta yaşatan ve yaşatacak temsilcileriz ' dedi.

Küçük, bugünlere gelinmesinin kolay olmadığını, mücadelenin Türkiye'nin garantörlük hakkını kullanmasıyla zaferle sonuçlandırıldığını ifade ederek, ekonomik hayatın da Türkiye ile işbirliğinde güçlendirileceğini ve sorunların aşılacağını kaydetti.

BÜYÜKELÇİLİK MÜŞAVİRİ YILMAZ
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleti Müşavir Vekili Mehmet Şaban Yılmaz da, kardeşliğin tüm varlıkları kucaklayabilmek olduğunu belirterek, kardeşlik bilincinin önemine işaret etti.

TALİP ATALAY
KKTC Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay, bu yılki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde en çok hatırlatmak istedikleri konulardan birinin de selamlaşma olduğunu söyleyerek, selamlaşmanın, barış, sevgi ve kardeşliğin göstergesi olduğunu ifade etti.

Atalay, mevlit geleneği güçlü olan Kıbrıs Türk halkının bu gelenekle peygambere sevgi ve saygısını ortaya koyduğunu kaydetti.
Kaynak: İHA