Büyükşehir Davasında Ara Karar Öncesi CHP’lilerden Kocaoğlu’na Destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen yolsuzluk operasyonuyla ilgili 130 sanıklı davanın 9 gün süren ilk duruşmasında sona gelindi.

Bugün verilecek ara karar beklenirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ve çok sayıda milletvekili, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na destek vermek için İzmir Adliyesi’ne geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkat, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddiaları davası ile siyasi bir sonuç elde edilmeye çalışıldığını savunarak, “Asıl amaç İzmir Büyükşehir Belediyemiz'i yıldırmak, sindirmek, pasifize etmek, etkisiz hale getirmek, sonuç itibariyle başarısız bir hale getirmek ve diğer belediyelerimize burada gözdağı vermektir.” dedi.

Nihat Matkap ve bazı belediye başkanları ile milletvekilleri, duruşmanın yapıldığı İzmir Adliyesi'ne geldi. Adliye önünde bekleyen gazetecilere açıklama yapan Matkap, CHP olarak bu davayı çok önemsediklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik davanın bu boyutlara gelmesinde iki önemli sebep olduğunu belirten Matkap, “Biri yargı erkinin denetim elemanlarına kurduğu baskı, diğer neden yürütme erkinin yargı erki üzerinde kurmaya çalıştığı baskı ve siyasetin yargıyı kuşatma çabalarıdır.” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın bir süre önce, “Siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz.” şeklinde bir açıklama yaptığını, bu açıklamanın çok önemsenmesi gerektiğini belirten Matkap, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki temel amaç ne yazık ki hukuksal bir araştırma değil, siyasi bir sonuç elde etme çabalarıdır. Bu davanın belgelerine bakıldığında davacı taraf kamu hukuku ve kamu kurumları, davalı taraf ise İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak görülmektedir fakat bize göre asıl davacı ve davalı taraflar farklıdır. Davacı cumhuriyetin temel değerleriyle kavgalı, AKP'nin siyasal anlayışıdır. Davalı taraf ise cumhuriyetin temel değerlerine yürekten bağlı İzmir seçmenidir. AKP'liler seçim alanlarında, sandıkta bükemediği bileği, yürütmeden aldıkları güçle bükmeye çalışmaktadır. AKP'nin siyasal anlayışında, seçim kazanmak için her kuralsızlık geçerlidir. 1994 yılını hatırlayın, o zamanlar AKP anlayışının yürütmede pek etkisi yoktu, sokakta yetkileri vardı. Bu seçimi kazandıktan sonra günlerce çöp merkezlerinde resmi oy pusulaları bulundu. Dolayısıyla bu anlayışı her şeyden önce deşifre etmek gerekir.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na güvendiklerini belirten Nihat Matkap, şöyle devam etti: “Sonuç itibariyle burada siyasal sonuç arayışı söz konusu. İzin vermeme çabamızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Sayın Kocaoğlu, hem başarılı hem dürüst belediye başkanı. Sayın Kocaoğlu, aynı zamanda nitelikli ve birikimli bir siyaset adamı. Biz uzun zamandır Kocaoğlu'nun siyasi birikiminden yararlanamıyoruz. Bu, diğer belediye başkanlarımıza da yansıyor. Buradaki diğer amaç, CHP iktidarının önüne de engeller koymaktır fakat şu unutulmamalıdır, günümüzde demokrasinin norm ve standartları o kadar yükseldi ki gördüğümüz gibi askeri darbeler dahi sorgulanır hale geldi. Hiç unutulmasın, bu sivil darbeler de muhakkak sorgulanacaktır.”

Nihat Matkap, yargıya güvenmeye devam etmek istediklerini, adliyeden bugün mutlu şekilde ayrılacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi. Duruşmayı Maktap’la birlikte çok sayıda CHP milletvekili takip etti.Başkan Aziz Kocaoğlu da duruşmaya verilen öğle arasında gazetecilere yaptığı açıklamada, tutuklu avukatlarının savunmalarını yaptığını, bugün verilecek ara kararı sabırla bekleyeceklerini söyledi.

Selçuk ilçesine bağlı Belevi beldesinden bir grup köylü kadın, adliye önünde Aziz Kocaoğlu'na destek verdi. Köylüler, ellerinde "Onlar köstek olsa da biz destek olmaya devam edeceğiz", "Başkanım tarlada iş kalmasın diye azıcık geldik", "Davarlarımızı keçi kalesine sürdük, biz sana geldik", 2Elimizin hamuru, tarlamızın çamuru ile sana desteğe geldik" yazılı pankartlar taşıdı. Kadınlar. Başkan Kocaoğlu’na adliyeye gelişi sırasında çiçek verdi .