Hindistan'da 23 Müslümanı Yakarak Öldüren Sanıklara Müebbet Hapis Cezası Verildi

Hindistan’da bir mahkeme, 2002 yılında 23 Müslüman’ın yakılarak öldürülmesi olayına karışan Hindu gruptan 18 kişiye ömür boyu hapis cezası verdi.

Gujarat eyaletindeki Hindu-Müslüman çatışmalarında resmi rakamlara göre, binden fazla Müslüman hayatını kaybetmişti.1 Mart 2002 tarihinde Gujarat 'ın Ode köyünde meydana gelen olayda 2 bin kişiden oluşan Hindu grup, bir Müslüman köyüne saldırmış ve çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 23 kişinin olduğu Müslüman bir aileyi yakarak katletmişti. Olayda mahkeme karşısına çıkarılan 47 kişiden 18 'i ömür boyu hapse mahkum edilirken, tutuklulardan biri de yaşamını yitirmişti.

2002 yılı Şubat ayında 60 Hindu 'nun şüpheli şekilde Godhra treninde yakılması sonrası başlayan olaylar, yaklaşık 4 ay boyunca devam etmiş ve yerel rakamlara göre çoğu Müslüman 2 bine yakın Müslüman ve Hindu hayatını kaybetmişti. Olayların başlamasına sebep olan tren yakma olayında Müslümanlar suçlanmış, fakat bu konuda net bir kanıta ulaşılamamıştı.

Hindistan 'daki merkezi otoriteler ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra uluslararası camia Gujarat hükümeti ve güvenlik güçlerini gerekli önlemleri almamak ve ayaklanmalara seyirci kalmakla suçlamıştı. Hindistan 'ın Amerikan Büyükelçiliği bu gerekçe ile Gujarat hükümeti Başkanı Narendra Modi 'ye vize vermemişti.