Topal Osman Ağa Ölümünün 89. Yıl Dönümünde Anılıyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Giresun İl Başkanı Sabri Öztürk, Milli Mücadele Kahramanı Topal Osman Ağa'yı ölümünün 89. yıl dönümü münasebetiyle yayınladığı bir mesajla andı.

Öztürk, "Karadeniz Bölgesi’ni ayrılıkçı unsurlardan temizleyen ve Milli Mücadele’ye iki gönüllü alay kurarak katkı sağlayan ecdadın anısını yaşatacak, o günlerin fedakârlığını, çilesini gelecek kuşaklara aktarabilecek daha somut adımlar atmak gerekir." dedi.

Topal Osman Ağa'yı ölümünün 89. yıl dönümünde minnet ve rahmetle andıklarını vurgulayan Öztürk, "İçinde bulunduğumuz nisan ayı, milletimiz, ülkemiz ve özelde de Giresun halkı için özel bir anlam ifade etmektedir. Devletimizin kuruluşu ve milli egemenliğimizin gerçekleşme sürecinde ilk adımların bu ayda atıldığını unutmamak gerekir. 23 Nisan 1920, yeni Türk Devleti’nin temellerinin atıldığı önemli bir tarihtir. Bu tarihte Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış, millet egemenliği hayata geçmiş, demokrasi uygulamaya girmiştir. Bu olay ülkemiz tarihinde bir dönüm noktasıdır, bizlerin ve gelecek kuşakların anlamını unutmaması gerekir. Nisan ayı Giresun tarihi açısından da çok önemli bir olayı akla getirmektedir. 2 Nisan 1923 tarihi, ömrünü Karadeniz Bölgesi’ndeki ayrılıkçı unsurlarla mücadeleye adamış Osman Ağa’nın vefat tarihidir. Balkan Savaşları'nda başlayan fedakârlık ve kahramanlık serüvenini Kurtuluş Savaşı'mızda 42. ve 47. Alayları kurarak ve bizzat savaşlara iştirak ederek sürdüren merhum Osman Ağa’ya, onun silah arkadaşlarına Giresunlular olarak minnet borçluyuz." sözlerini kaydetti.

"Onun önderliğindeki Giresun uşaklarının Milli Mücadeleye katkısına, yılın belli ay ve günlerinde yapılacak etkinliklerle yeterli karşılık verdiğimizi düşünmemeliyiz" diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karadeniz Bölgesi’ni ayrılıkçı unsurlardan temizleyen ve Milli Mücadele’ye iki gönüllü alay kurarak katkı sağlayan ecdadın anısını yaşatacak, o günlerin fedakârlığını, çilesini gelecek kuşaklara aktarabilecek daha somut adımlar atmak gerekir. Bu bağlamda Osman Ağa ve arkadaşlarının anılarını yansıtan yazışmalar, onlardan kalan eşyalar vs. toplanarak, nezih bir ortamda sergilenebilmelidir. Yasal prosedüre uygun olacak biçimde yapılacak çalışmalar sonunda 'Milli Mücadele’de Doğu Karadeniz ve Giresun Uşakları Müzesi' ilk etapta somut bir adım olarak değerlendirilebilir. "