Arap Birliği Genel Sekreteri: Suriye'de Derhal Ateşkes Olmalı

Suriye’de akan kanı durdurmak ve barışçıl siyasi dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla kurulan Suriye’nin Dostları grubunun ikinci toplantısı İstanbul’da başladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri: Suriye'de Derhal Ateşkes Olmalı
Toplantının açılışında konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, toplantının üç amacı olması gerektiğini söyledi.

El Arabi, bu amaçları ise “Kofi Annan’a destek vermek, derhal ateşkes sağlamak ve muhalifler arasında birlik sağlamak” olarak açıkladı.

Toplantının açılışında Başbakan Tayyip Erdoğan ve Katar Dışişleri Bakanı el Tani’den sonra söz alan Nebil El Arabi, konferansta üç amaçları olduğunu kaydetti.

İlk amaçlarını Bileşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’a destek vermek olarak açıklayan Nebil El Arabi, Arap Birliği’nin de Bağdat’taki zirvede Annan’ın 6 maddelik barış planını desteklediğini hatırlattı.

GÜVENLİK KONSEYİ ATEŞKES İÇİN DERHAL KARAR ALMALI

Suriye’de ikinci amaç olarak derhal ateşkes sağlanması gerektiğini ifade eden Arap Birliği Genel Sekreteri, böylece gözlemcilerin Suriye’de yayılabileceklerini, şiddetin kontrol edilebileceğini ve insani yardımların ulaştırılabileceğini dile getirdi. Bu konuda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de çağrıda bulunan Nebil El Arabi, Konsey’in Suriye’de şiddetin durması için derhal kararlar alması gerektiğini vurguladı. Bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini ifade eden El Arabi, Birleşmiş Milletler’in sadece kınama yayınlamakla yetinmemesi gerektiğini kaydetti.

Arap Birliği Genel Sekreteri, diğer uluslararası kuruluşlara da “harekete geçin” çağrısı yaptı.Üçüncü amacı ise “muhalefetin birlik olması” olarak açıklayan Nebil El Arabi, Suriye’deki tüm vatandaşların eşit haklara sahip olması için bunun önemli olduğuna değindi. Arap Birliği’nin tüm muhalif gruplarla iletişim halinde olduğunu belirten Arabi, Suriye muhalefetine “söylem birliği içinde olma ve Arap Birliği kararları şemsiyesinde toplanma” tavsiyesinde bulundu.Konuşmasında Arap ülkelerini çözüm için çaba göstermeye davet eden Nebil El Arabi, Suriye muhaliflerinin tamamının burada olmasının da önemli olduğunu vurguladı. Arap Birliği Genel Sekreteri, “Ülkeler ve teşkilatlar olarak Suriye konusunda hepimizin bir sorumluluğu var, Suriye’deki krizin aşılması için elimizden geleni yapma sorumluluğumuz var” dedi.

El Arabi, “Suriye’nin geleceğinin tamamen Suriye halkı tarafından belirlenmesi konusunda ortak çaba harcamalıyız, BM’yi de bu konuda gayret gösterme konusunda ikna etmeliyiz” diye konuştu.

Nebil El Arabi son olarak da Suriye halkının çok can kaybettiğinin ve yıkıma maruz kaldığının altını çizdi ve uluslararası toplumun Suriye konusunda sorumlu davranmaya çağırdı.