İHD Cezaevi Hak İhlalleri Raporunu Açıkladı

İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2011 Yılı Cezaevleri Raporu'nu açıkladı.

İHD Cezaevi Hak İhlalleri Raporunu Açıkladı
Raporda bölge cezaevlerinde toplam bin 453 ihlalin yaşandığı ileri sürülerken, raporu açıklayan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, sürekli olarak devletin ilgili organlarını yaşanan ihlaller hakkında bilgilendirmelerine rağmen ihlallerin son bulmadığını belirterek, yaşanan hak ihlallerine başta Adalet Bakanlığı olmak üzere devletin ilgili kurumlarının da ortak olduğunu iddia etti.

İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2011 Yılı Cezaevleri Raporu'nu düzenlediği kitlesel bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde düzenlenen basın açıklamasına İHD üye ve yöneticileri, Diyarbakır'da bulunan bazı sivil toplum örgütü temsilcisi ve cezaevlerinde yakınları bulunan vatandaşlar katılırken eyleme katılanlar dövizler taşıdılar.

Rapor öncesi bir basın açıklaması yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, cezaevlerinin hak ihlallerinin yaşandığı en önemli yerler arasında yer aldığını belirterek, 'Birçok kez yaptığımız açıklamalarla dikkat çektiğimiz, kimi zaman ise özel heyetler oluşturarak gezdiğimiz cezaevlerinde nasıl hukuk dışı uygulamalar ve hak ihlalleri yaşandığı aslında kamuoyunun da bilgisi dahilindedir. Bunu sadece bizler ve duyarlı kamuoyu değil, ayrıca yetkililer de biliyor. Nitekim derneğimize yapılanbaşvurular veya yaptığımız incelemeler sonucu tespit ettiğimiz hak ihlallerini her fırsatta devletin ilgili birimlerine bildirmekteyiz ' dedi.

Bilici, 'Son örneğini Pozantı'da gördük ve yakından tanıklık ettik. Pozantı'da yaşanan insanlık dışı uygulamalar, derneğimiz vasıtasıyla iki yıl boyunca sürekli olarak Adalet Bakanlığı'na bildirilmesine rağmen, yaşanan sorunların giderilmesine ilişkin en ufak bir girişim yapılmamıştır. Bu durum da başta Adalet Bakanlığı olmak üzere devletin ilgili kurumlarının işlenen bu suçlara ve hak ihlallerine birinci dereceden ortak olduğunu göstermektedir ' diye konuştu.

'CEZAEVLERİNDE HALEN 256 AĞIR HASTA VAR '

Devletin cezaevlerinde yaşanan ihlallere yönelik kayıtsızlığının ağır hasta mahpuslara yaklaşımından daha net görülebildiğini ifade eden Bilici, şöyle devam etti: 'İHD olarak, yıllardır hiç bıkmadan her platformda dile getirdiğimiz cezaevlerindeki ağır hasta mahpusların durumu ne yazık ki 2011 yılında da değişmemiştir. Yapılan tüm başvurulara rağmen ne Adalet Bakanlığı, ne de af yetkisine sahip Cumhurbaşkanı feryatlarımızı dikkate almadı. Bunun sonucunda da 2011 yılında peşi sıra ölüm haberlerini duyar hale geldik. Antalya'da cezaevinde yatan Gülay Çetin, Midyat Cezaevi'nde Şehmus Yalçın, Adana Kürkçüler Cezaevi'nde Latif Bodur ve son olarak Erzurum Cezaevi'ndeMehmet Aras, hastalıklarına ve cezaevi koşullarına daha fazla dayanamayarak yaşama veda ettiler.

Hazırladığımız raporda yer alan verilere göre, devletin ihmali ve hastalıkları nedeniyle bölge cezaevlerinde 13 kişi yaşamını yitirdi. Eğer böyle devam ederse ve bu gidişata müdahale edilmezse bu ölümler içinde bulunduğumuz yılda da devam edecektir. Çünkü İnsan Hakları Derneği olarak yaptığımız araştırmalar sonucu cezaevlerinde halen 256 ağır hasta bulunmaktadır. Bunlardan 106'sı ise ölümcül hastalıklarınedeniyle ölüm sınırındadır. Pozantı Cezaevi'nde işkence ve cinsel istismara maruz kalan çocuklar ve aynı durumda bulunan diğer TMK mağduru çocuklar, başka cezaevlerine sevk edileceklerine bir an önce serbest bırakılmalıdır ' diyen Bilici, 'Taş attı diye, gösterilere katıldı diye tutuklanan çocukların hak ettiği cezaevine atılıp işkenceye maruz bırakılmak değildir. Onların yeri, ailelerinin yanıdır, okullarıdır, oyun oynadıkları arkadaşlarının yanıdır. Bu nedenle cezaevlerinde siyasi nedenlerle bulunan tümçocukların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz '.
Kaynak: İHA