PKK'nın Avrupa Kanadı Karayılan'ı Vurabilir

Stratfor’un derin postasına göre, 2010’da ateşkes için Öcalan’la müzakere eden devlet, ancak MİT Karayılan’a gidince somut sonuç alabildi; şimdi de Karayılan için kaygılı

PKK'nın Avrupa Kanadı Karayılan'ı Vurabilir
“Gölge CIA” diye de anılan Amerikan özel istihbarat kuruluşu Stratfor, Türkiye 'de devletle PKK arasındaki müzakereleri, Abdullah Öcalan 'ın PKK üzerindeki nüfuzunu ve AK Parti hükümetinin Kürt meselesine çözüm getirme gayretlerini yakından izlemiş. 12 Eylül 2010 'daki anayasa değişikliği referandumu öncesinde, Stratfor yetkilisi Michael Wilson 'ın yaptığı analiz bütün bu konuları kapsıyor. 18 Ağustos 2010 tarihli ve “Türkiye: Washington 'da AK Parti ve PKK konularında iktidar mücadelesi” başlıklı istihbarat raporunun tam metnini sunuyoruz.

YAYIN: Analiz/background

ATIF YAPILACAK KİŞİ: STRATFOR kaynağı

KAYNAK TARİFİ: AK Parti 'nin Washington 'daki temsilcisi

KAYNAK GÜVENİLİRLİĞİ: B

DAĞITIM: Analistler

KAYNAKLA İLİŞKİ KURAN: Reva

Washington 'da AK Parti karşıtı güçlü bir lobi var

Şu anda Washington 'da, yönetimi (Obama yönetimi kastediliyor) etkilemek isteyen AK Parti yanlısı ve AK Parti karşıtı güçler arasında muazzam bir mücadele sürüyor. Bugün bir sorunun cevabını almaya çalışırken bu mücadeleyi bizzat tecrübe etmek zorunda kaldım. Anladım ki bu ayrışma epeyce kötü ve AK Parti-karşıtı ses, yönetim ve (ABD) Dışişleri Bakanlığı üzerinde çok daha fazla nüfuza sahip. Türkiye konusunda bazı savunma çevrelerinde yapılan tartışmalarda, AK Parti idaresi altında Türkiye 'nin aşırıcı bir hal aldığı algısının yerleşmeye başladığını zaten farkediyordum. Bu algı, Türkiye 'ye gönderilecek yeni büyükelçiye verilecek onayın Kongre 'de askıya alınmasında da kendini gösteriyor. (Büyükelçi Francis Ricciardone 'nin atamasının Senato 'da resmen onaylanması bir yıl bekletildikten sonra 4 Ekim 2011 'de gerçekleşti.) Bu adam (Ricciardone) laikçi müesses nizamdan ziyade AK Parti 'ye yakın görüldüğü için, AK Parti-karşıtı lobi ile İsrail lobisi oylamayı bloke etmek için kilit konumdaki senatörleri etkiliyorlar (Senatör Brownback 'in Clinton 'a yazdığı mektup dün sızdırıldı.)

PKK, Öcalan 'ın emirlerini eskisi kadar dinlemiyor

Kaynakla konuşmamdan: Öcalan artık PKK üzerinde eskisi kadar nüfuz sahibi değil. AK Parti 'nin referandumdan (12 Eylül 2010 anayasa değişikliği referandumu) önce duruma hâkim olması gerekiyor. Bunu sağlamak için her şeyi yapmaya hazırlar. Altı ay önce Öcalan 'la bir ateşkes için müzakere etmeye çalıştıklarında (bunu MİT üzerinden yapmışlardı), Öcalan 'ın PKK 'ya verdiği talimatlar örgüt tarafından tamamen gözardı edildi. PKK, ihtiyacı olduğunda Öcalan 'ı kullanıyor. Karizmasından yararlanmak için ona cezaevinde yapılan muameleden ötürü ağıtlar yakıyor ve çağrılarını takip ediyorlar vesaire, ama artık eskisi kadar ondan emir almıyorlar. Bu, özellikle PKK 'nın Almanya 'daki kolları için geçerli. İşin başındaki esas adam Kandil 'deki Murat Karayılan.