Gül: Devrim Sonrası Tunus Meclisi Gerçek Hüviyetini Kazanmış

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus Meclisi'nde karşıt görüşteki milletvekillerinin bile birbirine çok saygılı olduğunu gözlemlediğini belirtti.

Tunus gezisinde kendisine eşlik eden köşe yazarlarıyla bir basın toplantısı yapan Cumhurbaşkanı Gül, “Daha önce de bu meclis vardı ama suni bir meclisti. Şimdi gerçek bir meclis var işte. Toplum neyse, toplumun yansımasını aynen görüyorsunuz mecliste.” diye konuştu.

Gül, Tunus ziyaretlerinin çok güzel geçtiğini ve Tunuslu bütün devlet liderlerinin kendilerine çok nezaket gösterdiklerini belirterek, bunun Türkiye 'ye karşı sevgi ve muhabbetin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Ülkede büyük bir devrimin olduğunu ve bu devrimin Tunus 'ta büyük bir siyasi reformu başlattığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, devrim sonrası ülkede gayet şeffaf ve düzgün genel seçimlerin yapıldığını ve milletin iradesinin mecliste temsil edildiğini hatırlattı.

Dost olan ülkelerin birbirinin başarısıyla sevineceğini ve sorunlarıyla da üzüleceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanıyla çok detaylı olarak iki ülke işbirliğini nasıl daha da geliştirir diye konuştuk. Türkiye 'yi gerçekten örnek alıyorlar. Ben genelde 'biz dışarıya örnek oluyoruz ' demem. Fakat Tunuslu liderler kendileri açıkça bu tabirleri kullandıkları için bunu burada söylüyorum. '

Yeni seçilen bu meclisin Anayasa çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Ekonomi ayağı işin çok önemli. Yetkililer bunun da farkında. Ekonomik reformları bir an önce yapmak ve sürdürülebilir hale getirmek, işsizlik sorununu çözmek yönünde bizden de bir takım beklentileri var. Bu ziyaretimiz vesilesiyle bu konuları da geniş bir şekilde konuştuk. ' dedi.

Bir gazetecinin “Dünya kadınlar gününe yönelik bir mesajınız olacak mı?” sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, “Kadınlar günüyle ilgili bugün mecliste şöyle bir mesajım oldu: Tunuslu milletvekilleriyle içeride bir toplantı yaptık ve aramızda bayan milletvekilleri de vardı. Orada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladık bayan vekillerin. Bütün meclislerin kadın haklarını koruması için özel çaba göstermesi gerektiğini vurguladık.” diye cevapladı.