Japonya'nın Hibe Ettiği Kanser Tarama Aracı, Kadınlara Hizmet Veriyor

Japonya Büyükelçiliği tarafından hibe edilen mobil meme kanseri tarama aracının, Muş'ta özellikle yazın tarım sektöründe çalışan kadınlara hizmet verdiği ve yaklaşık bin 100 kadının kanser taramasından geçirildiği belirtildi.

Türkiye 'de 2000 yılından bu yana yaklaşık 826 bin dolar değerinde 12 yerel projeye destek veren Japonya Resmi Kalkınma Yardımı 'nın Muş 'a gönderdiği aracın değerinin yaklaşık 350 bin TL olduğu kaydedildi.

Genç Birikim Derneği tarafından hazırlanan proje sayesinde Muş 'a gönderilen aracın bir yıldır faaliyetlerine başladığını ifade eden Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, Türkiye ve Japonya Dışişleri Bakanlıkları arasında imzalanan protokol kapsamında Japonya Resmi Kalkınma Yardımı 'nda yer alan Yerel Projelere Hibe Programı, kapsamında Japon Büyükelçiliği'nden destek aldıklarını söyledi.

Özellikle kırsal kesime araç gidildiğinde çok olumlu tepkiler alındığını belirten Yüce, aracın özellikle yazın tarımla uğraşan kadınlar için büyük bir sağlık hizmeti olduğunu vurguladı.

POLİKLİNİKTE 300, ARAÇTA İSE BİN 100 HASTAYA BAKILDI

Mobil meme kanseri tarama aracının çalışmalarını sahada inceleyen Muş İl Sağlık Müdürü Fatih İbilioğlu ise Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'nin sahada yaptığı çalışmalarının il ve ilçe merkezlerindeki sivil toplum kuruluşları ile koordineli bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Çalışmaların Türkiye 'de bir ilk olduğunu vurgulayan İbiloğlu, 'KETEM 'in kendi poliklinik hizmeti verdiği kısımda 300 'e yakın hasta takip edilmişken sahada ise bu rakam bin 100 civarında. Türkiye 'de bir ilk olan bu çalışmadan dolayı yakalanan vakalarda tedavi rolünün çok büyük olduğunu belirtmek istiyorum. Sahada bu mobil aracımız ile yapılan taramalar Japonya Büyükelçiliği ile Genç Birikim Derneği'nin aralarında yaptıkları sözleşme gereği Muş İl Sağlık Müdürlüğü'ne devredilmiştir. Bu araçta yapılan çalışmalarda genelde geri bildirimlerde halkımızdan çok olumlu tepkiler alıyoruz '. dedi.