Devlet Destekli Tarım Sigortası’nda Son Başvuru Günü 10 Mart

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mesut Atav, fındık üreticilerini uyararak, Devlet Destekli Tarım Sigortası başvurularının 10 Mart günü sona ereceğini söyledi.

Devletin tarım sigortalarını çiftçilerin zarar görmemesi için uygulamaya koyduğunu hatırlatan Atav, ürünlerini sigorta yaptırmak isteyenleri ellerini çabuk tutması gerektiğini kaydetti.

Bu yıl soğuk hava koşullarını en çok tarım ürünlerini etkilemesi, tarım sigortasına olan rağbeti artırıyor. Çiftçiler, büyük emek harcayarak yetiştirdikleri ürünlerinin heba olmasına karşılık mahsullerini sigortalıyor. Üreticilere kolaylık sağlayan devlet, sigorta uygulamasıyla hem çiftçilerin zarar etmesini önlüyor hem de sigorta yaptırana indirimli kredi kullanma imkanı sunuyor. Olağan dışı bir durumda çiftçi zarar ederse, tarım ürünlerindeki tarım sigorta bedelinin ürün çeşidine göre yarısını veya üçte ikisinin zararı ise yine devlet karşılıyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Mesut Atav, çiftçilerin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtiyor. Tarsim sigortası yaptıran üreticilerin aynı zamanda hazine destekli indirimli kredilerden de yararlanacağı için sigorta bedelinin neredeyse bedavaya geldiğinin altını çizen Atav, 'Çiftçi, ürünüyle ilgili bir riskle karşılaştığında bir yıllık emeğini kaybediyor. Böyle bir riskle karşılaşan çiftçi bu sıkıntısını ancak dört beş yılda düzeltebiliyor. Her dört beş yılda da buna benzer bir olumsuzluk mutlaka oluyor. Dolayısıyla çiftçimiz bir türlü belini doğrultamıyor. Üreticilerimizin yapmaları gereken tek şey 2012 ÇKS kayıtlarını yenileyip en yakın Tarım Kredi Kooperatifine müracaat ederek tarım sigortalarını yaptırmaktır. ' dedi.

Devlet Destekli Sigorta sisteminin 2007-2011 yılları arasında, fındık ürünü için üreticilerden 8 milyon 938 bin 886 lira prim toplamasına karşın, 16 milyon 119 bin 862 liranın çiftçilere tazminat olarak ödendiğinin altını çizen Mesut Atav, sigorta için başvuru süresinin ise 10 tarihine uzatıldığının altını çizdi.

Atav, şöyle devam etti: '2012 yılı için özellikle yüksek köylerde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle üreticilerimiz il ve ilçe merkezlerine gelişlerinde sıkıntılar yaşadılar, süresi içinde sigorta yaptıramayan bölgedeki fındık üreticilerimizin talepleri doğrultusunda, Tarsim sistemince fındık ürünündeki don hasarına karşı son sigorta yaptırma tarihi olan 5 Mart 2012 günü, 5 gün daha ilave edilerek, 10 Mart 2012 gününe uzatılmıştır. Ürünlerini henüz sigorta yaptırmamış olan fındık üreticilerinin, olabilecek don, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı mağdur olmamaları için, 2012 yılı ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) güncellemeleri gerekiyor. Tarsim Bitkisel Ürün Sigortası yaptıranlardan alınan yüzde 25 oranındaki peşinat bedelini de, Tarım Kredi Kooperatifi ortağı olan çiftçilerimizden almayıp, söz konusu bedeli faizsiz olarak hasat zamanına kadar ötelemekteyiz. '