Trakya Üniversitesi Rektörü’ne Sofya’dan Fahri Doktora Unvanı

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran’a Sofya Devlet Kütüphane Araştırmaları ve IT Teknolojisi Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Trakya Üniversitesi Rektörü’ne Sofya’dan Fahri Doktora Unvanı
Enver Duran, Balkanlardan dördüncü fahri doktora unvanını almış oldu. Bulgaristan’dan daha önce de Plovdiv Tıp Üniversitesi’nden aynı unvanı alan Duran, Makedonya ve Arnavutluk’tan da bu unvanı almıştı. Aynı üniversite 2006 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a da fahri doktora unvanı vermişti. Prof. Enver Duran, iki ülke arasında kültür bağlamında ortak değerleri bularak barışa katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Örf adet gelenekler gibi din dışında Bulgaristan’la Türkiye’nin çok ortak yönü olduğuna işaret eden Duran, ancak bunların yerine hep negatif olayların gündeme getirilmesinden yakındı. İki milletin de el ele yaşayabileceği ortamın var olduğunu aktaran Duran, bunun en önemli araçlarının eğitim ve diyalog olduğunu ifade etti.

Kalp damar cerrahisi uzmanı olan Prof. Enver Duran, üniversitenin şeref defterine de şunları yazdı: “Dostluk kardeşlik ve barışa, eğitim alanında bir halka ekleyebildi isek, bana ve meslektaşım Prof. Dr. Stoyan Dençev’e ne mutlu. Her zaman olduğu gibi Bulgaristan halkının kültürünün ve dilinin gelişmesi ve barışta yerini alması için bir bilim insanı olarak çalışacağım. Fahri Doktora unvanı, iki üniversite arasındaki ilişkileri ölümsüzleştirecektir.” İki ülke arasında son derece iyi bir ilişkilerin var olduğunu belirten Türkiye’nin Bulgaristan Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz ise Bulgaristan’da yaklaşık 8 bin Türk öğrencisinin çeşitli üniversitelerde eğitim gördüğünü, bunun da iki ülkeyi bir araya getiren ciddi unsurlardan biri olduğuna dikkat çekti .