Belediye, Kavşak Düzenlemelerine Yeniden Başladı

2011 yılında 8 kavşak düzenlemesi yapan Kastamonu Belediyesi, kavşaklarla ilgili çalışmalarına kaldığı yerden tekrar başladı.

Belediye, Kavşak Düzenlemelerine Yeniden Başladı
Kastamonu Belediyesi’nin 2011 yılında yürüttüğü çalışmalar arasında kavşak düzenlemeleri öne çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşu olan İSBAK’ın danışmanlığında yürütülen Ulaşım Düzenleme ve Trafik İyileştirme Projesi kapsamında 2011 yılında Kastamonu’da bulunan 8 ayrı kavşağın düzenlemesi yapıldı. Bu kavşakların sonuncusu olan salı pazarı kavşağı sinyalize kavşak olarak yeniden düzenlenerek faaliyete geçirilmişti. Belediye, salı pazarı kavşağından sonra gelen ve şehrimizin en önemli kavşaklarından biri olan Taşköprü kavşağındaki çalışmalara ise 2012 yılının ilk kavşak düzenlemesi olarak geçtiğimiz günlerde başladı.

Ana yol üzerindeki taşıt hareketliliğine bağlı olarak trafik yoğunluğunun fazla olduğu Taşköprü kavşağında yapılacak olan düzenlemeyle trafiğin rahatlatılması hedefleniyor. Bir döner kavşak olarak faaliyet gösteren ve özellikle "U" dönüşlerinin yoğun olduğu Taşköprü kavşağında yapılacak düzenleme ile araçların bir kısmının kavşağa girmeden dönüş yapması ve kavşaktaki yoğunluğun azaltılması amaçlanıyor. Bu amaçla yeni düzenlemeyle birlikte şehir merkezi yönünden gelen ve "U" dönüşü yapmak isteyen araçların kavşağa girmeyip öncesindeki cepten "U" dönüşü yapması sağlanırken eski süt fabrikası yönünden gelen araçların da kavşağa girmeden sağa dönüşü sağlanacak. Kastamonu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nce yürütülen kavşak düzenlemelerinin yeni yılda tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, kazaların olduğu sorunlu kavşaklara öncelik tanıyarak başlattıkları çalışmaların sonuna doğru yaklaştıklarını söyledi.

Son olarak salı pazarı kavşağında düzenleme yaptıklarını belirten Başkan Topçuoğlu, kış mevsiminin yerini bahar havasına bırakmasıyla kavşak düzenlemelerine kaldıkları yerden tekrar başladıklarını kaydetti.

Kavşak düzenlemelerinde sinyalizasyon, kavşak geometrisi, ağaç ve çiçeklendirme gibi en ufak detayları dahi düşündüklerini vurgulayan Başkan Topçuoğlu, yapılan düzenlemelerle artan trafik sıkışıklığı ve kazaları büyük oranda azaltmayı hedeflediklerini ve son teknoloji kullanılarak kavşaklara daha modern bir görünüm kazandırdıklarını ifade etti.

Kastamonu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nce geçen yıl olduğu gibi bu yıl da asfalt ve parke yol yapım çalışmalarına büyük önem verileceğini belirten Başkan Topçuoğlu, “Bugüne kadar önemli mesafeler alınan yol yapım çalışmaları ile birlikte bu yıl kavşak düzenlemeleri ve sinyalizasyon çalışmaları da bizim için büyük önem taşıyor. Belediyece ve İSBAK ile koordineli olarak yürütülen çalışmalarda şehrin bütün ana ve tali yolları ile tüm kavşaklar bir bütün olarak ele alınıp hazırlanan projeler doğrultusunda çeşitli düzenlemeler hayata geçiriliyor” dedi.

‘Ulaşım Düzenleme ve Trafik İyileştirme Projesi’ adı verilen proje kapsamında yeniden düzenlenmesi önerilen kavşaklardan bazılarının düzenlemelerinin tamamlandığını ifade eden Başkan Topçuoğlu, “Bazı kavşaklarda sinyalizasyon sistemine gerek duyulmadı. Bazı kavşaklarda ise sinyalizasyon sistemi kurulmasına karar verilerek kavşak geometri yapısı ve sinyalizasyonla ilgili çalışmalar yürütüldü. Şehrimizde ilk defa kavşaklarda 'loop sensör' adı verilen sistemin kullanımına başlandı. Bu sistem, kavşağa gelen araçları gören, araçlarla etkileşime geçerek sinyal sürelerini ayarlayan bir sistem. Daday kavşağında 1 adet, Şerife Bacı Hastanesi ya da Devlet Hastanesi ek binası kavşağında 2 adet, Karayolları kavşağında 5 adet ve salı pazarı kavşağında 1 adet olmak üzere toplam 9 adet 'loop sensör' kavşaklarda hizmet veriyor. Ayrıca belediyece kurulumu gerçekleştirilen tüm yeni sinyalizasyon sistemlerinde LED’li trafik ışıkları kullanıyoruz. Her ne kadar ilk kurulum maliyeti önceki akkor lambalara göre yüksek olsa da işletme ve bakım masraflarının düşük olması ve uzun ömürlü olması, enerji tasarrufu sağlaması gibi sebeplerle LED’li ışıkları tercih ediyoruz” diye konuştu.

Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, kavşak düzenlemeleri ve sinyalizasyon çalışmalarının büyük kısmını bu yıl içinde bitirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi .