GTB, Kobi'ler İçin Kosgeb İle El Ele Verdi

Gaziantep Ticaret Borsası'nın (GTB) ev sahipliğinde KOSGEB tarafından “KOBİ Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı“ düzenlendi.

GTB, Kobi'ler İçin Kosgeb İle El Ele Verdi
Türkiye'nin en büyük ticaret borsalarından biri olan ve üyelerine beş yıldızlı hizmet veren Gaziantep Ticaret Borsası, destek ve hibe programlarından daha fazla pay alınmasını sağlamak üzere, KOBİ'ler ile KOSGEB'i bir araya getirdi. KOBİ'lere KOSGEB ve yurt dışından sağlanan hibe, teşvik ve diğer fonlardan Gaziantep'in daha çok pay alması gerektiğini ifade eden GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, “Bu fonlar bizim, kullanılmazsa merkeze geri iade ediliyor. Bize ait olan bu paraları Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerimizin rahatlıkla kullanabilmesi için Ticaret Borsası olarak gerekli her türlü desteği vereceğiz” dedi.

KOBİ'ler ile KOSGEB'in biraraya geldiği toplantıya, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, KOSGEB Gaziantep Merkez Müdürü Said Şahiner, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Tabur, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Batallı, GTB Yönetim Kurulu Üyeleri Hızır Arıkök, Enver Koçak, Gaziantep Ticaret Borsası meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Amaçlarının, KOBİ'lerin özellikle Avrupa kaynaklı fon ve hibelerden daha çok yararlanmasını sağlamak olduğunu ifade eden Gaziantep Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, “Güneydoğu Anadolu'nun en büyük borsası olan Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep'teki KOBİ'lerin KOSGEB fonlarından ve hibe programlarından yararlanabilmesi için büyük çalışmalar içerisindedir” dedi.

KOBİ Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, “Son dönemlerde yapılan düzenlemelerle KOBİ destekleme programlarından yararlanmanın artık daha kolay olduğunu ve geçmiş dönemlere kıyasla hibelerin çeşitliliğinin arttığını vurguladı. Değişen koşullar ve gelişen Türkiye ile biz, sadece KOSGEB değil, Avrupa Birliği temelli desteklerden de yararlanmalıyız. Özellikle Güneydoğu Anadolu'nun en büyük borsası olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.

Ahmet Tiryakioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bir konunun özellikle üstünde durmak istiyorum. Teşvik için yatırım yapmak yerine, müteşebbisin yatırım odaklı hareket edip bu teşviklerden yararlanması amaç olmalıdır. Kendi yatırımlarımız, gelişimimiz ve bilişimimiz için bu gereklidir. Size bir anımı anlatarak sözlerime devam etmek istiyorum. İstanbul'da kişisel gelişim ve ticaret dersi aldığım danışman bir arkadaşım var. Kendisi bana ticaret ile ilgili ders veriyor ancak çok zengin birisi değil. Sordum; 'Hocam sen bana ders veriyorsun fakat neden zengin değilsin?' Cevabı, 'Bizim yaptığımız iş sadece teoride kalır. Oysa sizler varolan girişimci ruhunuz ile olayları ele alır ve çalışırsınız. Bu bir cesaret ve risk işidir' oldu. Geçen hafta gerçekleşen Gaziantep Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'nde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin konuşmasında bir cümle kullandı. 'Rızık, risk ile olur', bu cümle her şeyi özetliyor aslında. Cesaret bizim işimiz. Biz bu cesaretimizi KOSGEB'in ve başka kaynakların hibeleri, kredileri ve teşvikleriyle bir şekilde buluşturarak daha güzel şeyler yapmalıyız. Bizim elimiz daha önce taşın altındaydı, şimdi gövdemiz taşın altında. Dolaysıyla devletimiz tarafından sağlanan bu kolaylıklardan yararlanmak bizim hakkımız ve biz bu hakkımızı kullanmalıyız. Biz, borsa olarak üyelerimize bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.” KOSGEB Gaziantep Merkez Müdürü Said Şahiner ise, KOBİ'lere gerekli desteğin verilmesi için çalıştıklarını ifade ederek, “KOSGEB olarak KOBİ'lere sadece destek programlarını anlatarak işi bitirmiyoruz. Biz KOBİ'leri takip ederek uygun desteği alabilmelerini sağlıyoruz. Nitelikli KOBİ'lere nitelikli destek sağlamamız gerekiyor. Şu anda KOBİ'lerin yüzde 99,8'i bizim desteklerimizden faydalanma imkânına sahip. Geçen yıl KOSGEB'in destek için ayırdığı paranın yüzde 100'ü kullanıldı. Bu yıl için de bütçe olarak 300 milyon TL ayrıldı. Bu paranın tamamını da KOBİ'lere paylaştırmak istiyoruz. Kanunda yapılan değişikliklerle eski bürokratik engeller kalktı ve KOBİ destek programlarına başvurmak kolaylaştı. Şu anda Gaziantep Ticaret Borsası'na kayıtlı 900 üye var ve biz her üç üyeden birinin KOSGEB'e üye olmasını istiyoruz. KOSGEB Gaziantep Merkez Müdürlüğü şu anda rakamsal bazda iyi bir durumda fakat borsa üyelerinden gerekli üye desteğiyle daha da iyi noktaya geleceğiz” şeklinde konuştu.

KOBİ destek programları hakkında da bilgi veren KOSGEB Gaziantep Merkez Müdürü Said Şahiner KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon, Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı ve Genel Destek Programlarını da açıkladı.

Gaziantep'in hibe ve desteklerden daha çok pay almasını istediklerini dile getiren Şahiner, “KOBİ'lerimizi bir an önce KOSGEB'e üye olmaya ve bizimle temas kurmaya davet ediyorum. Kapımız herkese açık. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerimize önemli fırsatlar sunuyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından programlarla ilgili merak edilen konuları yanıtlayan KOSGEB Gaziantep Merkez Müdürü Said Şahiner KOBİ'leri desteklemek için ellerinden gelen teknik hizmetleri de vereceklerini ifade etti.

Şahiner Gaziantep Ticaret Borsası üyelerine özel bir gün ayarlanacağını ve gruplar halinde gelinmesi halinde gerekli bilgi ve brifinginde verileceğini sözlerine ekledi .