Murat Karakaya: Son 10 Yılda Yabancı Basının Türkiye'ye İlgisi Arttı

Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdürü Murat Karakaya, son 10 yılda Türkiye'nin trendinin yükseldiğini belirterek, "Bunun en önemli göstergelerden biri, ülkemize gelen yabancı gazeteci ve turist sayısındaki artıştır.

Murat Karakaya: Son 10 Yılda Yabancı Basının Türkiye'ye İlgisi Arttı
Türkiye'de bugün itibariyle 300'ü aşkın yerleşik yabancı gazeteci bulunuyor. Bu gazeteciler, Türkiye'deki haberleri doğrudan yabancı medya kuruluşlarına iletiyor." dedi.

BYEGM tarafından yerel medyaya yönelik hizmetler kapsamında "Yerel Medya Buluşması" etkinliği düzenlendi.

Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC)'nin evsahipliğinde düzenlenen toplantıya Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, BGC Başkanı Ramazan Demir, Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, il genelindeki yerel gazete sahipleri ve çalışanları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan BGC Başkanı Demir, Balıkesir'in Türk basın tarihinde 126 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Balıkesir'de Hasan Basri Çantay, Mustafa Necati ve Vasıf Çınar gibi vatansever gazetecilerin yetiştiğini belirten Demir, "Basın trafik kartlarıyla ilgili yeni düzenleme ve işlerlik kazandırılması noktasındaki çalışmalar nedeniyle emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye'de yaşanan değişim ve dönüşümün, geçmiş yıllarda varlığıyla yokluğu belli olmayan Basın İlan Kurumu ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne yansımasını görmek, Anadolu medyasının geleceği adına da sevindiricidir." dedi.

Genel Müdür Karakaya ise şimdiye kadar 21 ilde toplantı yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 2 bin 700'ü gazete olmak üzere 6 bini aşkın süreli yayın, 250'den fazla televizyon, binin üzerinde radyo kanalı bulunduğunu ifade eden Karakaya, yerel basın mensuplarının tanışıp birbirlerinden haberdar olmalarını sağlamak amacıyla iller arası mesleki inceleme gezileri başlattıklarını kaydetti.

Yerel basının sıkıntılarına da değinen Karakaya, ''Selçuk Üniversitesi ile bir çalışma yürüttük ve hazırlayıp bastırdığımız kitapçığı tüm yerel basınımıza dağıttık. Bu kitapçıktaki hazır şablonlardan birini uyguladıkları takdirde yaygın basın anlamında çok güzel bir içerikle yayım yapma imkanı bulacaklar. Anadolu Basınını Özendirme Yarışması ile yerel basından arkadaşlarımız, kendilerini ifade etme imkanı buluyor. Bunun yanında yarışmadaki haber ve fotoğraflar, ulusal basında da yer almış oluyor. Birkaç gün önce Emniyet Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Basın trafik kartı bulunan basın mensubu arkadaşlarımız, faaliyetleri sırasında trafiği aksatmamak kaydıyla geçiş kolaylığı, durma, duraklama ve park etme önceliğine sahip olacak. Ayrıca suistimalleri engellemek amacıyla basın kartları değiştirilecek." diye konuştu.

TRT Anadolu kanalında hafta içi her gün yayınlanan ''Anadolu'nun Sesi'' isimli programda Anadolu basınındaki önemli manşetleri Türkiye gündemine getirdiklerini aktaran Murat Karakaya, idarecilerin de katılıp illerini tanıtma fırsatı bulduğunu vurguladı. Türkiye'deki önemli gelişmeleri dış basına sunmaya çalıştıklarına dikkat çeken Karakaya, "Ülkemizin son 10 yılda trendinin yükselmesindeki en önemli göstergelerden biri, Türkiye'ye gelen yabancı gazeteci ve turist sayısındaki artıştır. Türkiye'de bugün itibariyle 300'ü aşkın yerleşik yabancı gazeteci bulunuyor. Bunlar, Türkiye'deki haberleri doğrudan yabancı medya kuruluşlarına iletiyor. Türkiye tanıtım kitapçığını da ilgililere sunarak ülkemizin tanıtımına katkı sağlamaya çalıştık. Birkaç yıl önce yurtdışında yabancı dil eğitimi konusunda çalışmamız olmuştu. Çok istememize rağmen maalesef yerel basından arkadaşlarımız, değişik nedenlerle buna katılamadı. Çalışmalarımız devam ediyor.'' dedi.

Balıkesir Valisi Arslan ise yaptığı konuşmada il genelinde 80 tane yazılı basın organı bulunduğunu kaydetti.

Bu sayının ciddi anlamda istihdam anlamına geldiğine işaret eden Vali Arslan, Balıkesir'in güven ve huzur şehri olduğunu vurguladı. Vali Arslan, "Ülkemiz, her alanda olduğu gibi basın alanında da AB ve çağdaş standartlarda bir seviye yakalamak istiyor. Türkiye'nin son dönemlerde dünyada kazandığı söz sahibi olma özelliğinin basın olmadan gerçekleştirmesi mümkün değildir." diye konuştu.

Etkinlikte son olarak BYEGM Basın Yayın Daire Başkanı Bahattin Akyön, basın kartları ve basın mensuplarına yönelik çalışmalar hakkında sunum yaptı. Konuşmaların ardından Genel Müdürü Karakaya, Vali Yılmaz Arslan ve BGC Başkanı Ramazan Demir'e birer çini tabak hediye etti. Son olarak "Basın Yayın ve Gazeteciler Hatıra Ormanı" projesi kapsamında etkinliğe katılan protokol üyeleri ve gazeteciler, Pamukçu beldesine bağlı Cinge köyü yakınlarında fidan dikti. Ayrıca Şehitler Ormanı'na da fidan dikildi .