Ertaş: Mehmet Akif Örnek Alınması Gereken Zirve İnsanıdır

Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Kasım Ertaş, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un örnek alınması gereken bir zirve insanı olduğunu söyledi.

Şırnak Üniversitesi’nde İstiklal Marşı'nın kabulünün 91. yıldönümü etniklikleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi.

Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’nın organize ettiği anma programı yoğun ilgi gördü. Programda konuşan İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Kasım Ertaş, Mehmet Akif’in hayatı boyunca cehalet, tembellik, taklitçilik, taassup, kavmiyetçilik ve istibdad ile mücadele ettiğini belirtti.

Akif’in dindar bir şahsiyet olarak Müslümanca düşünmeyi ve yaşamayı ilke edinen büyük bir mütefekkir olduğunu anlatan Ertaş, “Mehmet Âkif’in zikrettiğim hastalıklara karşı oluşundaki hareket noktası elbette Kur’an-ı Kerim ve Hazreti Peygamber’in sünnetiydi. Akif, sağlam temelleri olmayan bir Allah ve kader inancının yanlış tevekkül inancını doğurduğunu bunun ise toplumu tembelliğe ve miskinliğe ittiğini söylemektedir.” dedi.

Milli şairin toplumun kurtuluş yolunun ahlaklı ve faziletli gençler yetiştirmekten geçtiğini belirttiğini anlatan Ertaş, yeni kuşakların Mehmet Âkif’i çok kere bir yönüyle tanımadığını kaydetti.

Ertaş, “İstiklal şairi, yeni kuşak tarafından örnek alınması gereken zirve insanıdır. İdealist, sanatkâr, şair, hatip, devlet adamı, kahraman, âlim ve bilge bir düşünce adamıdır. Ama Mehmet Âkif’in öne çıkan ve gençlerimize örnek gösterilmesi gereken belki de en önemli vasfı bir düşünce ve aksiyon adamı olmasıdır. Mehmet Akif Ersoy, sadece İstiklal Marşı'nı yazdığı için biz onu anmıyoruz. Akif, İstiklal Marşı'nı yazmasa da bugün yine bir marşımız olacaktı. Ancak Akif olmasaydı düşünce dünyamızda adeta yeri doldurulamaz bir boşluk olurdu. Biz onu, İslam’a ve Müslümanlara yaptığı hizmetlerden, vatan için verdiği mücadeleden ve her Müslüman genç için örnek alınacak abidevi bir şahsiyet olduğu için anıyoruz. Çünkü Akif’i Akif yapan onun abidevi şahsiyetidir.” şeklinde konuştu.

ARPA: AKİF GİBİ İNSANLAR YETİŞTİRMEK İÇİN ŞIRNAK’TAYIZ Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdulmuttalip Arpa ise Şırnak’ta Mehmet Akif gibi nesiller yetiştirmek için bulunduklarını ifade etti.

Arpa, Mehmet Akif’in asıl idealinin ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak ruhen ve fiziken güçlü bir nesil yetiştirmek olduğunu ve idealindeki gençliği 'Âsım’ın nesli' olarak nitelendirdiğini ifade etti.

Arpa, şunları kaydetti: “Asım, Milli Şair’in ana hatlarını ayrıntılı biçimde çizdiği ideal bir Müslüman genç prototipidir. O, vatanını, milletini, değerlerini ve tarihini seven, haksızlığa tahammülü olmayan, haykıran bir gençtir. Âsım, kendi çıkarları için değil, ülkesi, milleti ve toplumun yararı için çalışır. Âsım, ecdadına saygılı bir gençtir ve tarihe karşı nankörlük edenleri uyarmaktadır. Biz de burada Âsım gibi nesiller yetiştirmek için çaba sarf ediyoruz.”