Niksar'da Su Kültürü Çalıştayı Yapıldı

22 Mart ‘Dünya Su Günü’ etkinlikleri kapsamında, ilk su çarkının icat edildiği Tokat’ın Niksar ilçesinde 'Niksar Tarihi Su Kültürü ve Teknolojileri' konulu çalıştay yapıldı.

Niksar'da Su Kültürü Çalıştayı Yapıldı
Niksar Belediyesi tarafından organize edilen ve bir düğün salonunda yapılan çalıştaya Niksar Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Duran Yadigar, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Emniyet Müdürü Murat Mutlu, daire amirleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Çalıştayın birinci oturumuna Prof. Dr. Ali Kasap başkanlık yaptı. Konuşmacılar Prof.Dr.Coşkun Çakır (İstanbul Şehir Üniv. Rektör Yrd.) 'Niksar şehrinin ekonomik ve toplumsal tarihi'; Dr. Melda Ermiş (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi) 'Helenistik dönemden Bizans devri sonuna kadar Niksar'; M. Necati Güneş (Uzman Tarih öğretmeni, Araştırmacı Yazar) 'Niksar kronolojisi'; Dr. Ayşe Denknalbant Çobanoğlu (İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Öğretim Üyesi) 'Niksar Ulu Camii hakkında bir değerlendirme' ve Dr. Sevgi Parlak (İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, Güzel Sanatlar Bölüm) 'Niksar kalesi' konuları üzerinde görüşlerini sundular.İkinci oturuma Prof. Dr. Mustafa Çakar başkanlık yaptı. Konuşmacılar Prof. Dr. Atilla Bir (Elektrik Müh. İstanbul Teknik Üniv. Öğretim Üyesi) İlk su çarkı Niksar’da inşa edildi ve Niksar’dan dünyaya yayıldı; Dr. Dursun Ayan (Sosyolog, Türk Bilim Tarihi Kurumu Üyesi) 'Değirmen bize ne söyler?' ve Prof. Dr. Nizamettin Kazancı (Ankara Üniv. Jeoloji Müh. Böl. Öğretim Üyesi) 'Niksar yöresinin jeololojisi ve jeoturizm zenginlikleri' konularında konuştular.Üçüncü ve son oturuma Prof. Dr. Atilla Bir başkanlık yaptı. Konuşmacılar Prof. Dr. Mustafa Çakar (İstanbul Üniv. Edebiyat Fak. Bilim Tarihi Böl. Öğretim Üyesi) 'Niksarlı coğrafyacı Ebusuud El-Niksari’nin coğrafi keşifler konusundaki eserleri'; Yrd. Doç. Dr. Ekrem Buhan (GOP Üniv. Öğretim Üyesi) 'Ekolojik açıdan Niksar ve sürdürülebilir gelişim öncelikleri' ve Hüseyin Şahin (Jeolog, Niksar Belediyesi Etüt Plan ve Proje Müdürü) 'Üreten başkent Niksar' konuları üzerinde düşüncelerini dile getirdiler.