Osmangazi'de Yer Hareketleri Anlık İzlenecek

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi tarafından ilçede 5 farklı noktaya kurulması planlanan deprem istasyonları ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa ve çevresinde meydana gelecek bir depremin anında ölçülmesine imkan sağlayacak deprem istasyonları ile ilgili Anadolu, Uludağ ve Osmangazi üniversitelerinin akademisyenleriyle bir araya geldi.

Akademisyenlerden, çalışmalar hakkında bilgi alan Dündar, deprem istasyonunun kurulması ve Osmangazi'nin deprem envanterinin çıkarılması noktasında hızlı ilerleme katettiklerini belirtti. İlk aşamada, zemin şartları ve jeolojik özelliklerin göz önünde bulundurularak, deprem istasyonlarının kurulacağı yerlerin belirleneceğini söyleyen Dündar, bu sistemle muhtemel bir depremin etkilerinin hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit edileceğini açıkladı.

Projenin, Osmangazi için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Dündar, sistemin aynı zamanda sarsıntı anında ilçenin güvenliği noktasında da önemli avantajlar sağladığını ifade etti. Dündar, 'Kurulacak alarm sistemiyle depremin oluşmaya başladığı an elektrik, doğalgaz ve altyapı elemanlarının kesilmesi sağlanacak. Amacımız, deprem sonrası oluşacak yangın tehlikesini ortadan kaldırmak. ' dedi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü, Uludağ ve Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin de katkılarıyla Osmangazi ilçesinin deprem envanterinin de çıkarılacağını söyleyen Dündar, 'Belirlenen zemin ve yapı özelliklerine bağlı olarak, afet zararlarının önlenmesi ve en aza indirgenmesi konusunda da kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilimsel veriler, en ileri teknolojiler kullanılarak elde edilecek. ' dedi.