Adıyamanlı Sivil Toplum Kuruluşlarından Kardeşlik Mesajı

Adıyaman'da Alevi vatandaşların oturduğu evlerin işaretlenmesi ile ilgili, ildeki 40 sivil toplum kuruluşu ortak bir bildiri yayımladı.


Bildiride birlik beraberlik mesajı verildi.

Adıyaman Demokrasi Parkı'nda yapılan basın açıklamasında, kardeşlik vurgusu yapıldı. STK'lar adına İHD Şube Başkanı Osman Süzen, yaptığı basın açıklamasında, ''Biz ayrımcılığın her türüne, ötekeliştirmeye karşıyız.'' dedi. Birçok olayın başlangıcında derin güçlerin provakasyonu olduğuna işaret eden Süzen, şunları kaydetti: ''Tespiti yapılan 45 ev var. İşaretlenen evlerin birçoğunda Alevi yurttaşlarımız oturmaktadır. 12 Eylül darbesi ile sonuçlanan birçok olayın başında, derin güçlerce planlanan bu tür provoke edici eylemlerin olduğu hepimizce bilinmektedir. Bu işaraetleri koyan şahıs veya şahısların amaçlarını bilemiyoruz. Bu işaretleri koyanlar neye hizmet etmiş olurlarsa olsunlar, bu işaretleme tek başına ayrımcı, dışlayıcı ve ötekileştirici bir davranıştır. Bu işaretler toplumda gerginlik yaratmaya dönük çabaların ürünü olabilir. Bu nedenle işaretlemede bulunan şahıs veya şahısların tespiti ile neden bu eylemde bulunduklarının tespiti ile açıklığa kavuşturulması çok önemlidir. Kadim tarihi olan ilimizin her çağında her türlü inanca, her türlü düşünceye, kökeni ne olursa olsun her türlü topluluğa her zaman yurt olmuştur.''

Adıyaman halkını sağduyuya davet eden Süzen, ''Böylesi köklü bir tarihi olan bu topraklarda yakın tarihimizde bütün kışkırtmalara karşı hiçbir zaman dinsel yada etnik çatışma yaşanmamıştır. İnsanalrımız gökkuşağı rengi gibi her biri tek başına bir değer olduğu gibi, birlikte olduğunda da gerek güç itibari ile gerek kültür iibari ile erişilmez bir güzelliği temsil eder. Bu kardeşliğimizi bozmaya dönük hesabı olan herkese mesajımızı net bir biçimde tekrar ediyoruz. Biz ayrımcılığın her türüne, ötekileştirmeye karşıyız. Bir kesimimize yapılan eylemin hepimize yapılmış olacağını ve toplum olarak bunu karşılayacağımızı, bundan sonra da birlikte yaşama irademizi tüm demokratik alanlarda yansıtacağımızı ve olayın takipçisi olacağımızı bildiririz. Tüm yurttaşlarımızı bu olaylara karşı sağduyuya davet ediyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.


Demokrasi parkında yapılan basın açıklamasına siyasi parti temsilcileri ile Alevi dedeleri de destek verdi.