Kalkınma Bakanı Yılmaz, Kars'ta SERKA'yı Ziyaret Etti

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kars'taki Serhat Kalkınma Ajansı'nı (SERKA) ziyaret etti.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Kars'ta SERKA'yı Ziyaret Etti
Bakan Yılmaz, SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar'dan çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi aldı. Bakan Yılmaz, kalkınma ajanslarının rekabet gücünü sağlamak ve dengesizlikleri azaltmak için kurulduğunu belirterek, 'Dünyadaki uygulamalara bakarak, ülkemizin ihtiyaçlarına da bakarak yeni bir model geliştirdik. Buna kalkınma ajansları diyoruz. 26 bölgede kurduk bu yapıyı 81 ilimizi kapsar şekilde. Bu bölgelerimizde de 4 ilden oluşan ajanslar var. Birisi de Kars'ta Serhat Kalkınma Ajansı Ağrı, Kars,Iğdır ve Ardahan illerimizi kapsıyor ' dedi.

SERKA'nın henüz iki yaşında olmasına rağmen çok fazla proje ürettiğini ifade eden Yılmaz, 'Biz ajanslarımızdan iki şey bekliyoruz. Misyon olarak bir tanesi içinde bulundukları bölgenin rekabet gücünü artırmak. Bu bölgenin mukayeseli üstünlükleri ne ise bu bölgeyi diğer bölgelerden farklılaştıran ne ise bunları iyi tespit etmek. Ve bu potansiyelleri değerlendirmek. İkincisi de bölge içindeki dengesizlikleri azaltmak. Bölge içinde bir ilçemiz olabilir. Bir ilimiz olabilir yani nispeten daha geri kalmış birtakım bölgenin de ortaklamasının daha altında olan yerlere özel bir takım müdahaleler yapmak. Onları da biraz bölgenin iç seviyesine getirmek. Birinci hedef tabi bölgeler arası dengesizlikleri giderici bir hedef, ikinci hedef bölge içi dengesizliği ajanslarımız tabi her şeyi yapacak kurumlar değil. Değişik fonksiyonlar var en önemli fonksiyonlarından bir tanesi yönetim kurullarında aktörleri bir araya getiriyorlar. Bakın 4 ilin valisi, 4 ilin belediye başkanları ki, bunlar farkı partilerden olabilirler. 4ilin genel meclisi başkanı ve 4 ilin Ticaret Sanayi Odası Başkanı yönetim kurulunda yer alıyor. Bu insanların bir araya gelmeleri bile bence başlı başına bir kazanç. Bir platformda ayda bir araya gelmeleri tartışmaları, konuşmaları bile kimin ne yaptığını konuşmaları, sohbet etmeleri bile bölge adına bana göre bir kazanç ' diye konuştu.

'NEREYE GİDECEĞİNİ BİLMEYEN BİR GEMİYE RÜZGARIN FAYDASI OLMAZ '

'Geçmişte Doğu'da Güneydoğu'da sıkıntısı fikir üretecek, proje üretecek insanların sayısının az olması. Ankara 'bana proje gönder destek olalım' diyor. Yerel de bir şey olmayınca bir kapasite, proje, fikir olmayınca ne destekleyeceğinizi bilemiyorsunuz ' diyen Bakan Yılmaz şunları söyledi:

'Dolayısıyla yerelde oluşan bu kapasite son derece önemli. Nereye gideceğini bilmeyen bir gemiye hiçbir rüzgarın faydası olmaz diye bir söz var. 20 sene önce bu bölgemiz böyle miydi? 20 sene önceyi düşünün, 30 sene önceyi düşünün. Bundan sonra ki 20 sene sonra da böyle olmayacak. Farklı bir bölge olacak. Farklı bir ortam olacak. Kısa vadeli bakmamamız lazım. Bütün ilgili taraflarla bu bölgenin bir defa nereye gideceğini iyi tahmin etmemiz lazım. Nereye götürmek istediğimize iyi karar vermemiz lazım. Vebu politikalarımızı da destekleyecek stratejiler, araçlar geliştirmemiz lazım. Bu açıdan il bazı çalışmalar yaptı bu ajanslarımız, mali programlarda uyguladılar buna dayalı olarak. Fakat ben 2012'yi az önce genel sekreterlerimiz için araştırma ve bilgileri derinleştirme yılı olarak ilan ettim. '

'Ulusal düzeyde bir bölgesel strateji hazırlığımız var ' diyen Yılmaz, 'Başbakanımızın başkanlığında bir bölgesel yüksek kurulu oluşurduk. Bu da geçenlerde bir genelge ile başladı. İlgili bütün bakanlarımızın yer aldığı çünkü bu bölgesel gelişme dediğiniz hadise yatay bir hadise yani çok sayıda kurumu ilgilendiren bir hadise, mekan söz konusu olunca bir tek konuyla olmuyor mekanda çok sayıda işin aynı anda yapılmasını gerektiriyor. Merkezde de iyi bir koordinasyon gerekiyor. Ankara'da da yerelde de iyibir koordinasyon gerekiyor. Merkezde Başbakanımızın Başkanlığında yeni bir yapı kurduk. Oda çok etkili bir merkezde koordinasyon sağlayacak. Bölgesel politikalar açısından yerelde de kalkınma ajanslarımız ve bu platformu çok önemsiyoruz. Bütün ilgili aktörlerin olduğu bir platform. Buda yerelde koordinasyon açısından son derece önemli inşallah bu yapacağınız bu analizler çalışmalar hem bölgeye fayda üretecek hem de merkezi idare açısından da yeni bir bilgi kaynağı olmuş olacak. Kaz ile ilgili belgeselbile yapmışsınız 'Kazın ayağı öyle değil' lafının nereden geldiğini de bu belgeselde anlatıyorsunuzdur inşallah. Kazın ayağı öyle değil diye bir söz var. Bunu belgeselde göreceğiz ' diye konuştu.
Kaynak: İHA