Durmuş Yılmaz'dan Kâr Transferi Sitemi: Türkiye Hayır Kurumu Değil

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'de gelen doğrudan yatırımların kar transferlerine dikkat çekti.

Durmuş Yılmaz'dan Kâr Transferi Sitemi: Türkiye Hayır Kurumu Değil
Yılmaz, 'Ülkemize doğrudan yabancı sermaye gelsin istiyoruz. Geliyor da ancak sermaye, kar transferi yaptığında üzülüyoruz, milyarlarca dolar elden gidiyor. Burada ideal olan karların dışarı transfer edilmeden ekonomide tekrar yatırım haline getirilmesidir. Hesap, kitap doğru yapılmalıdır, Türkiye hayır kurumu değildir. ' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Danışmanı olan eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katıldı. Burada patronlara hitap eden Yılmaz, uluslararası yatırımlara da değindi. Sermaye girişinin devamına, faizlerin gerilemesine bağlı olarak Türkiye ekonomisinin 2011'de yüzde 8'in üzerinde büyüyeceğini dile geiren Yılmaz, bu büyümenin alt bileşenlerinde iç talep artışı olduğunu ifade etti. Büyümenin finansman kaynaklarında iç tasarrufların yeterli olmadığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

'Burada dış tasarruflara bağımlıyız. Bu bağımlılıktan dolayı IMF'nin de aralarında bulunduğu piyasa oyuncuları, Türkiye için düşük büyüme oranı tahmin etmişlerdir. Avrupa ekonomilerinin artı ama sıfıra yakın büyüdüğü, ABD ekonomisinin zayıf da olsa toparlandığı dönemde Türkiye sıkı maliye politikaları ile Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 4 büyüme hedefini yakalayacaktır. Avrupa Merkez Bankası, Japon Merkez Bankası'nın miktarsal genişmeleri ele alındığında yüzde 4 büyümeyi yakalayacak finansmanı bulmada güçlük çekmeyeceğiz. '

Durmuş Yılmaz, 2011'de yüzde 8 olan büyüme oranının 2012'de yüzde 4'e gerileyeceğini ancak, bu durumun istihdama olumsuz yansımayacağını belirtti. Büyümedeki düşüş yüzünden işsizliğin artacağı kaygılarına katılmayan Yılmaz, 'Kaygı yanlıştır, çünkü ekonomi büyümeye devam edecek; işsizlik de artmayacak, düşüş hızı azalacaktır. ' dedi. 2011 üçüncü çeyrekten itibaren alınan tedbirlerin kur aktivitelerini yavaşlatacağını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

'Büyüme, işgücü ve istihdam yaratıyor. Bakın işgücüne katılım oranı yüzde 50'lere çıktı, işsizlik tek hanelere indi. 2011'de yüzde 8 olan büyümenin yüzde 4'e gerilemesi işsizliğin artacağı kaygılarına sebep oldu. Bu yanlıştır, çünkü ekonomi büyümeye devam edecek; işsizlik artmayacak, düşüş hızı azalacak. Bankaların güçlü yapısı kamu maliyesinin güçlü yapısı devam edecek. Yine döviz kurunda değer artışı 2011 sonunda enflasyonu çift haneli yapmıştır. Aynı dönemde çekirdek enflasyon artmıştır. Nisan ayından itibaren tek haneli enflasyon görülecektir. '

Enflasyonun tek haneye indirilmesi, paradan 6 sıfır atılmasına rağmen mevduatın halen önemli bölümünün yabancı para cinsinden olduğundan söz eden eski Merkez Bankası Başkanı, 'Bu 2001 bunalımının olduğu dönemde yüzde 60'ları aşıyordu, şu an yüzde 30'larda ama yine fazla. Gelinen aşamada halk TL'ye yatırım yapmalı. ' temennisinde bulundu.

'CARİ AÇIĞA KARŞI İTHALATI İKAME EDECEK YATIRIM GEREKLİ '

Cari açığa da değinen Yılmaz, bu konunun bugünün problemi olmadığını belirterek, 'Bu, üretim ithalat tercihi ile ilgilidir. Olan oldu; artık geri değil, ileri bakmalıyız. Sorunu hep kur ekseninde tartıştık, bu anlamda son zamanlarda ekonomi yönetiminin yaptığı çalışmalar umut verici. Cari açıkta çıkış yolumuz rekabet ortamını bozmadan ithalatı ikame edecek, iç yatırımları artıracak yollardan geçmektedir. ' dedi.

Yılmaz, şu an temkinli davranan Türkiye'nin ekonomik bunalımın ardından merdivenlerin birer birer değil, ikişer, üçer adımlarla çıkması gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, büyümede yumuşak inişi temin ederken, uzun vadede yüzde 5, yüzde 6 büyüme için gereken tedbirlerin alınmasını da istedi.