Avni Çelik: Yabancıya Konut Satışının Önü Açılmalı

Sinpas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, yabancı yatırımcı ve yabancıya konut satışının önünün açılmasını istedi.

Avni Çelik: Yabancıya Konut Satışının Önü Açılmalı
Bursa Uludağ 'da düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi 'nin ikinci günü, 'Geleceğin Sektörleri ' konulu oturumla başladı. Moderatörlüğünü Accerture Yönetim Danışmanlığı Strateji Başkanı Mark Spelman 'ın yaptığı oturuma; Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, Sinpas GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman ve Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı katıldı.

Sinpas GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, yabancıya yatırımcı ve yabancıya konut satışının önünün açılması gerektiğini belirterek, 'Esasen biz bu konuda Avrupa 'dan erken uyanmışız. 1870 'lerde Osmanlı 'da bu konuda kanunlar dahi çıkmış. Ancak 1924 'lü yıllardan sonra bu konuda giderek bir yasakçı anlayış kendini göstermiş. ' dedi.

Fransa 'nın özellikle güney sahillerini güzel bir şekilde pazarladığını anlatan Avni Çelik, “O kadar güzel pazarlıyor ki; Fransa Monako 'dan başlayarak güney sahillerini etkin bir şekilde emlak satışı olarak pazarlıyor. İspanya da iyi örneklerden biri. Yabancıya konut satışından korkulmaması gerekiyor. ' şeklinde konuştu.

Bu konunun ülkeye turist akışını da hızlandıracağını savunan Avni Çelik, şunları söyledi: “Dubai yılda 27 bin konut üretip satıyor. Türkiye 'de konutun yabancıya satışını önemsiyorum. Çünkü bu bir ihtiyaçtır. Ama ithal ikramiyesi minimum bir ihracattır. Eğer yabancıya konut satışını açabilirsek, ithalat durumu minimum noktalara gelmiş bir ihracata ulaşabiliriz.”

“2023 HEDEFİ İÇİN PERAKENDE SÖKTÖRÜ GÖZ ARDI EDİLEMEZ”

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise alışveriş ve perakendeciler sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Müşteriye daha fazla mal satma döneminin yaşandığını dile getiren Torun, bu nedenle müşterinin en ince ayrıntısına kadar analiz edildiğine işaret etti. 2000 yılından bugüne perakendenin iyi bir ivme kazandığını aktaran Aziz Torun, sektörün turizmle desteklenerek daha da büyüyeceğini anlattı. Gelecekteki alışveriş merkezlerinin bu günden çok farklı olacağını belirten Torun, Türkiye 'nin 2023 hedefi için perakende sektörünü ihmal etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da ulaşım sektörünü değerlendirdi. Türkiye 'nin 2023 hedefine ulaşması için Anadolu 'dan başlayıp ulaşım ağını en iyi şekilde gerçekleştirmesi gerektiğini kaydeden Arkas, “Ulaşımdaki maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor. Bunun da yolu demiryolundan geçiyor. Bu bakımdan Türkiye 'nin geleceği ulaşım ve iletişimdedir. ' değerlendirmesinde bulundu.

Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman da faktoring sektöründen bahsetti. Faktoringin Türkiye 'de 1990 'lardan itibaren uygulanmaya başlandığını belirten Ataman, şöyle konuştu:

“Faktoring o tarihlerden bu yana kanunsuz bir şekilde geldi. Umuyorum ki son zamanlardaki çalışmalar ile bir kanun çıkacak. Türkiye 'de faktoring geç başlamasına rağmen dünyada şuada onikinci sırada. Bununla beraber ithalat faktoringinin de önümüzdeki süreçte iyi noktalara geleceğini düşünüyorum. Türkiye 'de ki faktöringin oranı yüzde 41 oranında büyüyor. Önümüzdeki dönemde de aynı ivme ile büyüyeceğini söyleyebilirim. Türkiye 'de geçen sene ciromuz 71 milyar TL olarak gerçekleşti. Bunu giderek artacağını söyleyebilirim. '