“Nitelikli Eleman Nitelikli İstihdam” Projesi Hayata Geçiyor

Erzincan Valiliği koordinasyonunda Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından yürütülen T.C. Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES kapsamında finanse edilen “Nitelikli Eleman Nitelikli İstihdam” projesinin açılış programı gerçekleştirildi.

“Nitelikli Eleman Nitelikli İstihdam” Projesi Hayata Geçiyor
Projenin açılışı dolayısıyla bir yemek programı düzenlendi. Programa Erzincan Valisi Selman Yenigün, Vali Yardımcıları Mehmet Kurt, Abdullah Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şireci, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Uğur Kaya, İş Kur İl Müdürü Enver Yücel, İl Emniyet Müdürü Mustafa Eleman, Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal, Oda Başkanları ve kursiyerler katıldı.

Program öncesi bir konuşma yapan Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal proje hakkında bilgi vererek; “ SODES tarafından finanse edilen “Nitelikli Eleman Nitelikli İstihdam” projesi kapsamında 3 ayrı başlıkta eğitim verilecektir. Bunlar bilgisayarlı çizim eğitimi, doğalgaz kaynakçılık eğitimi, kaynakçılık eğitimidir. Bu eğitimler Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği çatısı altında verilecektir. Bu eğitim kapsamında 20 işsiz gencimiz eğitim alacak ve bu eğitimlerde makine mühendisliğinden haritacılığa mimarlıktan tıpa birçok alanda yetişmiş eleman açığını kapatmak için önemli bir adım olacaktır. Doğalgaz kaynakçılık ve kaynakçılık eğitimi kapsamında 50 kişi ileri düzey kaynakçılık eğitimi alacak yine bu eğitim programı kapsamında endüstri meslek lisesinde metal bölümündeki atölye SODES kapsamında son teknoloji ile donatılarak tam teşekküllü eğitim atölyesi haline gelmiştir. Özellikle asrın projesi olarak nitelendirilen Nabucco Projesi kapsamında Türkiye sınırları içerisinde istihdam edilecek 15 bin kişinin büyük çoğunluğunun kaynakçı olacağı ve yeterli düzeyde boru kaynakçısı olmadığından dolayı İran ve Mısır 'dan kaynakçı geldiğini düşünürsek bu eğitim programımızın önemini daha iyi anlamış olacağız. Dolgun ücretle çok iyi şartlar imkanlar sunulmasına rağmen nitelikli elaman sıkıntısı yaşanmaktadır. Ülkemizde sorun işsizlik değildir. Asıl sorun ülkemizde bulunan 3 milyon dolayındaki işsizin nitelikli olmamasıdır. Sanayide nitelikli elaman bulmakta büyük zorluk yaşanıyor. Kalifiye eleman bulamayan sanayicilerimiz yatırımlarını ve kapasite artırımlarını ertelemek zorunda kalıyor. Bu nedenle bu proje büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

2012 YILINDA 62 PROJEYE 5 MİLYON 460 BİN TL KAYNAK AYRILDI
Erzincan Valisi Selman Yenigün ise nitelikli eleman yetiştirmede bu tür projelerin önemli olduğunu belirterek; Bu proje adından belli olduğu üzere nitelikli eleman eğer yetiştiremezsek nitelikli bir üretimde yapamayız. Artık üreticiler ben her şeyden anlarım diyen elemandan ziyade ben şu konuyu çok iyi bilirim diyen yani uzman elemanı arıyor. Zaten çağımız bilgi ve uzmanlaşma çağıdır. Bu çağda belli bir konuda diğerlerinden üstün olmalısınız. Bu tür kurslarda bu açıdan çok önemlidir. Erzincan 'da sanayinin niceliği ve niteliği artmaktadır. Organize Sanayi Bölgesi her geçen gün yeni yatırımcılar ile dolmaktadır. Bu sanayi tesislerine nitelikli elemanlar gerekiyor. Bu kurslar ile nitelikli elemanlar yetiştirilmiş olacak. SODES kapsamında bu projeye 140 bin TL kaynak aktarılacak. SODES projeleri ilimizde önemli bir yer tutuyor. 2011 yılında 42 projeye 4 milyon 283 bin TL ilimizde aktarma yaptık. 2012 yılı içerisinde de 62 projeye 5 milyon 460 bin TL kaynak aktarımı yapılacak. Bu rakam sadece SODES projesi kapsamında olan desteklerdir. Bunların yanında KUDAKA ve KOSGEB desteklerini eklersek gayet güzel bir destekle projeler hayata geçirilecektir. Erzincan Valiliği olarak her zaman böyle projelere desteğimizi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA