Tarsim Çukurova’daki İlk Don Zararını Karşıladı

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Adana Bölge Müdürü İrfan Alkaş, sert çekirdekli meyvelerde Çukurova’da ilk kez don yüzünden bir çiftçinin zarar gördüğünü belirterek, ekspertizlerin incelemesinin ardından üreticinin zararını karşılayacaklarının söyledi.

Tarsim Çukurova’daki İlk Don Zararını Karşıladı
Mersin 'in Tarsus ilçesine bağlı Mahmut Ağa Köyünde bir çiftçinin nektarin ağaçlarının çiçeklenme döneminde dona maruz kaldığını ifade eden Alkaş, bahçede ilk hasar tespitlerini yaptıkları 5 nisan da kesin zararı belirlemek amacıyla bir inceleme daha gerçekleştireceklerini kaydetti.

TARSİM 'in güvence, kalkan çiftçi için bir dost olduğunu aktaran Alkaş, geçen yıl Adana bölgesinde 47 bin 788 poliçe kestiklerini bunun karşılığında da 42 milyon lira pirim topladıklarını belirterek, meydana gelen afetlerin ardından çiftçilere 43 milyon lira hasar ödemesi yaptıklarına dikkat çekti.

Bu rakamların TARSİM 'in kar amacı gütmeyen tamamen çiftçinin yanında olan bir kuruluş olduğunun göstergesi olarak kabul edilmesi gerektiğini aktaran Tarsim Bölge Müdürü Alkaş, “Mersin 'in Tarsus ilçesi Mahmutağa köyünde 50 dekarlık bir araziye sahip bir işletmenin bahçesindeki nektarin ağaçlarının çiçeklenme evresinde don meydana geldi. 2011 yılından itibaren çiçeklenme dönemi sigorta kapsamına alınmıştı. Üretici don olayının ardından bize haber verdi. Bizim eksperlerimiz de gelerek ilk incelemeyi yaptı. Yapılan geçici ekspertizde bahçenin dona maruz kaldığını gördük. Kesin hasarı 5 nisanda tespit edip çiftçimizin zararını karşılayacağız. “ dedi.

POLİÇE SAYIMIZ YÜZDE 55 ARTTI

Devlet desteli tarım sigortalarında ana paketinin içinde yangın, fırtına heyelan, hortum, deprem, su ve sel baskını bulunduğunu dile getiren Alkaş, “Don teminatının ne zaman başladığı çok önemli. Meyvelerde bahçedeki ağaçların yüzde 90 'nın yüzde 5 oranında çiçek açmasıyla teminat başlar. Dolu teminatı ise meyvelerde yüzde 95 'inin çiçeklenmesini tamamlamış ve artık meyveye dönüşmüş olma şartı vardır. İlk defa sigorta yaptıran çiftçilerimize yüzde 5, eğer hasarsız geçen bir yılın ardından poliçe yeniletmek isteyenlere yüzde 10 hasarsızlık indirimi yapıyoruz. 1 Ocak ile 12 Mart arasındaki toplam poliçe sayımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 arttı. Bu da bize olan güveni ortaya koyuyor.” diye konuştu.

TARSİM 'in tarımda çok önemli değişim ve dönüşüm projesi olduğuna dikkat çeken Alkaş şunları söyledi: “Üreticiler hava durumuna bakarak ürünlerine sigorta yaptırıyor. Poliçe tanzim tarihiyle teminatın başlaması arasında 10 geçmesi gerekir. Hasar olursa çiftçilerimiz don ile ilgili ise 10 gün içinde dolu ise 15 gün içinde bize bildirilmesi gerekir. Bölgede yaşanan ilk don olması açısından çok buradaki işlemler çok önemli. Çiftçilerimiz keşke dememek için doğal afetler karşısında mağdur duruma düşmeleri için ürünlerine sigortalatsınlar.”

ZARARIMI TARSİM KARŞILIYOR

Bahçesi dondan zarar gören Mesut Sert ise yıllardır bu işi yaptığını belirterek ilk defa don nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

15 Ocakta nektarinlerin çiçek açtığını 20 Ocakta da don olduğunu dile getiren Sert şöyle devam etti: “Hava sıcaklığı eksi 5 derecelerde olduğunu tespit ettim. Çiçeklerin içini açtığımda kararma olduğunu gördüm. Daha sonar acentem ile irtibata geçtim. TARSİM Bölge Müdürlüğü eksperleri geldi. Yapılan ekspertizle ilk hasar tespiti yapıldı. 5 Nisan gibi asıl tespiti yapacaklar. TARSİM bizim için üründe garantiyi ifade ediyor. Çiftçilerin yastıklarında rahat uyumaları için mutlaka TARSİM ile çalışsınlar. Yüzde yüz çiftçinin yanında ürün zarar görmüşse bu zarar oranında çiftçinin zararını karşılıyor. Ben sigorta yaptırdım önümüzdeki yıllarda da TARSİM ile çalışmaya devam edeceğim.”