Eğitim-Haksen Yeni Eğitim Sistemini Anlattı

Eğitim-Haksen Adıyaman İl Temsilcisi Başkanı Mahmut Yaman, eğitim alanında yapılan reformun yeterince anlatılmadığını savundu.

Eğitim-Haksen Yeni Eğitim Sistemini Anlattı
Mahmut Yaman, Türkiye'de eğitim reformu alanında yapılan çalışmaların esasen eğitimin paydaşlarınca topluma iyi anlatılamadığını yapılan tartışmalardan görebildiklerini ve paydaşların sürece dahil edilmediğini söyledi.

Basın açıklaması yapan Yaman, 'Kesintisiz eğitimden vazgeçerek temel eğitimi kademeli olarak 4'er yıllık periyotlarla 12 yıla çıkaracak olan iradenin tasarısını kısaca özetleyecek olursak; okula başlama yaşını bir yıl aşağı çekerek (çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonu) fiiliolarak okul öncesini de zorunlu hale getiren ilk periyot, öğrencilerin ilgi, yetenek ve isteklerine göre seçmeli dersleri seçerek diledikleri mesleklere yönelmelerine olanak sağlayacak olan ikinci periyot ve genel, mesleki ve teknik öğretimi kapsayacak olan son periyot. 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren başlaması benimsenen yeni eğitim modeline ortaöğretimin örgün eğitimin yanı sıra yaygın açık öğretimle de okunmasına olanak verilmektedir. Tartışmaların odağına baktığımızda bunların genellikle soniki periyottaki uygulamalara endeksli olduğunu müşahede ediyoruz. Tartışmalar maalesef irtica- laiklik eksenine çekilmeye çalışılmakta, toplum kutuplaştırılmaya, ayrıştırılmaya itilmektedir. Ülkemizin geleceği açısından hayati önem arz eden bu durum eğitimin tüm paydaşlarının görüş bildireceği bir ortam hazırlanarak ele alınmalıdır. Konuyla alakalı fikir beyan edecekler uzman kişiler olmalıdır. Bilgisi olan olmayan karma bir ortamda böylesi bir konu ele alınamaz. Kimse çocuklarımızın geleceğini siyasiemellerine alet etmemelidir. Gelinen noktada siyasiler birbirini dinlemeden kendi bildiğinde ısrar etmeye hatta hiç yakışık olmayan davranışlar içerisine girerek karşılıklı kaba kuvvet kullanmaya başlamışlardır. Bu durum endişe verici bir hal amaya başlamıştır. Geniş katılımla herkesin benimseyeceği, kabul edeceği bir reform gerçekleştirilmelidir ' dedi.
Kaynak: İHA