Fransa'da Gümüşhane- Bayburt Festivali Düzenlenecek

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Vekili Selahattin Saraç, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Sanayi Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay ve Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir’i makamlarında ziyaret ederek, haziran ayında düzenlenecek festival programına hem kendilerini davet ettiler hem de festival hakkında bilgi verdiler.

Gümüşhaneli Genç işadamları Derneğinin (GİAD) daveti üzerine Gümüşhane 'ye gelen Fransa İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Ediz, Fransa Rumi Kültür Derneği Başkanı Halil İpek ve Zaman Gazetesi Fransa yazarı Mehmet Fatih Kılıç, Bayburt programının ardından Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Vekili Selahattin Saraç, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Sanayi Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay ve Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir 'i makamlarında ziyaret ederek, haziran ayında düzenlenecek festival programına hem kendilerini davet ettiler hem de festival hakkında bilgi verdiler.

Ziyaretlerde konuşan aynı zamanda Gümüşhaneli olan Fransa İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Ediz, Türkiye'nin, son yıllarda kalkınmaya yönelik ciddi anlamda bir gelişme göstermesinin, Fransa'da yaşayan Türkler olarak çok sevindirici olduğunu kaydetti. Ediz, 'Fransa'nın orkans şehrinde ağırlıklı olarak Gümüşhaneli ve Bayburtlu insanlarımız var bu anlamda 'Gümüşhane-Bayburt Gecesi' düzenlemek için kolları sıvadık. Bayburt ve Gümüşhane'yi ziyaret edip, Türkiye'den katılacak misafirleri davet ediyoruz. Fransa 'ya Türk hoşgörüsünü, kültürünü, el sanatlarını ve zenginliklerini sergileyerek, oradaki Türklerin yalnız olmadığını, Fransa ve Fransa 'da yaşayan diğer milletlere örnek teşkil etme adına ciddi bir hazırlık içine girdik. Fransa 'da böyle bir organizasyon ilk defa olacak. Hedefimiz, ikili ilişkilerimizi artırma adına en az 20 bin Fransız vatandaşının da festivale katılmasını sağlamak. ' diye konuştu.

Fransa Rumi Kültür Derneği Başkanı Halil İpek ise Fransızların, Mevlana 'nın mistik yapısını çok sevdiğini, amaçlarının Türk kültürü ve Anadolu medeniyetini tanıtmak olduğunu belirten İpek, 'Gecemiz, 250 bin Türkün yaşadığı Fransa'da, Anadolu medeniyetinin öbür medeniyetler ile kaynaşması şeklinde olacak bunu çok önemsiyoruz. ' diye konuştu.