Küfürler havada uçuştu...Meclis'te tekme tokat kavga

TBMM İçtüzüğü'nün değiştirilmesine karşı çıkan CHP, görüşmeleri tıkamak için Meclis kürsüsünü işgal etti. TBMM Başkanı Çiçek'in gayretlerine rağmen CHP'li vekiller eyleminden vazgeçmedi.

Küfürler havada uçuştu...Meclis'te tekme tokat kavga
Ak Parti milletvekili kürsüde konuşmakiçin yürümek isterken CHP'li milletvekilleri arbede çıkardı. Galiz küfürlerin ve tekmelerin de kullanıldığı kavga yaklaşık 10 dakika sürdü. Kavganın bugüne kadar Meclis'te yaşanan en şiddetli kavgalardan biri olduğu belirtildi.

İşte Türkiye'nin utanç gecesinin detayları
Genel Kurulda, Çiçek ' in verdiği aranın uzaması üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ' Sayın Başkan, milletvekillerine saygı göstersin ve lütfedip buraya gelsin. Hukuk yok, tüzük yok, dayatma var ' diye tepki gösterdi.

Vural, Genel Kurul çalışmasını izleyen gazetecilere, ' Anons yapın, Başkan arıyoruz. Meclisi yönetecek Başkan arıyoruz ' diye seslendi.

Bu sırada bir stenograf, görev yaptığı masada baygınlık geçirdi. AK Parti ve CHP ' nin hekim milletvekillerinin müdahale ettiği stenograf, bir süre sonra Genel Kurul salonundan çıkarıldı. Vural bu sırada, ' Helal olsun Meclis Başkanı. Sana bravo ' diye tepki gösterdi.

Oktay Vural, Çiçek ' in birleşimi açması için yazılı olarak davette bulunduğunu, ancak Çiçek ' in gelmediğini belirterek, katip üyelere, ' Sayın Başkanı göreve çağırınız ' dedi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de aranın uzamasına tepki gösterdi.

Verilen arada, AK Parti ile CHP ve MHP ' li milletvekilleri arasında yer yer sözlü sataşmalar da yaşandı.

Yaklaşık 2 saat süren aranın ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birleşimi yeniden açtı. Çiçek, teklif üzerine AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ' a söz verdi. Akman ' ın, CHP ' li milletvekillerinin işgal eylemini sürdürdüğü kürsüye ulaşamaması üzerine Çiçek, teklifi görüşme imkanının kalmadığını belirterek, birleşimi bugün saat 13.00 ' te toplanmak üzere kapattı.

Birleşimin kapanmasından sonra, CHP ' li ve AK Parti ' li milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Birçok milletvekilinin yumruklaştığı kavga yaklaşık 15 dakika sürdü.

TBMM'deki iç tüzük gerginliği tavan yaptı...
CHP'li vekillerin işgal eyleminin ardından sık sık ara verilen oturumun kapanmasının ardından CHP'li ve AK Parti'li vekiller arasında yumrukların da konuştuğu kavga yaşandı.

CHP'li vekiller kavga çıkardı
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, genel kurulda Ak Partili milletvekiline söz vermek isteyince CHP'li vekiller Ak Partili milletvekillerine saldırdı. CHP'li milletvekilleri Ak Partili milletvekilin konuşmasına engel olmak isteyince, genel kurulda arbede çıktı. Yumrukların havada uçuştuğu, tekmelerin atıldığı, ağza alınmayacak küfürlerin edildiği genel kurul Cemil Çiçek tarafından sonlandırıldı. CHP'li milletvekillerinin başlattığı kürsü eylemi ise meclis tarihine kara bir leke olarak geçti. Kavganın ardından Ak Partili milletvekilleri sayısal çoğunlukla birlikte kürsüye doğru yönelince CHP'li milletvekillerini kürsüden uzaklaştırarak kürsüyü ele geçirdiler.

Şamil Tayyar kavganın sinyalini vermişti
Ak Parti Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar Samanyolu Haber'e telefonla bağlanarak meclis genel kurulunda CHP'lilerin tutumu sonucu kavga olabileceğinin sinyallerini ' Gerekirse onların dilinden konuşuruz ' sözleriyle vermişti.

Samanyolu Haber Ankara temsilcisi Abdullah Abdulkadiroğlu ise mecliste yaşanan kavga anlarını canlı yayında aktardı. İşte Abdulkadiroğlu'nun ağzından mecliste yaşanan kavganın perde arkası:

TÜRKİYE'NİN UTANÇ GECESİ
Herkes bir köşede yumruklaşıyor. İnanılmaz bir görüntü yaşanıyor. Türkiye için utanılması gereken bir görüntü yaşanıyor. Milletvekilleri farklı köşelerde gruplar halinde yumruklaşıyorlar. Bunlara sebep olan milletvekillerinin bundan tamamen utanması gerekir. TBMM'de Cemil Çiçek biraz önce geldi oturumu açtı. Ve ' Söz veriyorum iktidar partisinin milletvekiline ' dedi. Ak Parti milletvekili kürsüye yürürken, yine engellemek için işgal başladı.

KÜFÜRLER HAVADA UÇUŞTU
Şu anda parlamentonun genel kurulunda milletvekilleri birbirleriyle yumruklaşıyor. Ağza alınmayacak küfürler havada uçuşuyor. Herkes ortada. Birbirlerini ayırmaya çalışanılar, o arada yumruklaşanlar, tekmeleşenler var. Gerçekten inanılması güç görüntüler yaşanıyor.

DURUP DURUP SALDIRIYORLAR
Cemil Çiçek genel kuruldan ayrılır ayrılmaz gerginlik başladı. İtiş kakışlar ve yumruklaşmalar başladı. Milletvekilleri durup durup birbirlerine saldırıyorlar. Şu anda tamamen bir kargaşa ortamı var. Bu işin sonunun nereye gideceği bilinebilecek bir durum değil. Bakanlar burada Hüseyin Çelik Ak Parti adına durumu sakinleştirmeye çalışıyor.

Yaklaşık 10 dakika süren bu gergin anların ardından milletvekilleri Genel Kurul salonundan ayrılmaya başladı.

AK Parti ' li milletvekilleri de kürsünün çevresinde bir süre bekledikten sonra Genel Kurul salonundan çıktı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genel Kurul salonundan ayrılırken, gazetecilerin sorusu üzerine şimdi bir değerlendirme yapmayacağını belirterek, ' Sabah ola hayrola ' dedi.

CHP ' li milletvekillerinin kürsü işgali yaklaşık 5 saat sürdü. TBMM Başkanı Çiçek, birleşime 4 kez ara verdi. Ayakta beklemekten yorulan bazı CHP milletvekilleri, stenografların masasına ve başkanlık divanına uzanan basamaklarda oturdu.

Kavganın yatıştırılmasının ardından AK Parti ' li milletvekilleri, CHP ' nin işgal ettiği kürsünün etrafında toplandı. Bu sırada CHP milletvekilleri bir süre daha bekledikten sonra Genel Kurul salonundan ayrıldı.

BEYAZ GAZETE-AA-MİLLİYET