Mardin’in Yaşayan Belleği Üniversitede Şekillenecek

Mardin Artuklu Üniversitesi toplumun farklı kesimlerinden, kültürel grupların tanıklık ve anılarının yer alacağı bir 'Mardin Sözlü Tarih Arşivi'nin oluşumunu hedefliyor.

  Artuklu Üniversitesi 'nin 'Hollings Center 'ile ortaklaşa gerçekleştireceği panel ve atölye çalışmasında sözlü tarih masaya yatırılacak. 13 Şubat Pazartesi günü Mardin Artuklu Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Hollings Center for International Dialogue`un ortaklaşa düzenlediği çalışma ile sözlü tarihe yaklaşım ve metodoloji konularının ele alınacağı panel ve atölye çalışmaları (workshop) gerçekleştirilecek. Çok sayıda yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek panelde konuşmacılar, sözlü tarih ve buna ilişkin yaklaşımları ele alacak. Sunum yapan tarihçilerle tanışma ve onlara soru yöneltme fırsatının da sunulacağı atölye çalışmasında ise görüşme hazırlığı, görüşme süreci ve görüşme sonrası `katılımcı gözlemcilik` teknikleri tartışılacak.

Sözlü tarihin bilimsel disiplinden çok bir bilimsel yöntem olduğunu belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, tarihi Mardin şehriyle bütünleşmiş bir üniversite olarak, toplumun farklı kesimlerinden, kültürel grupların tanıklık ve anılarının yer alacağı bir `Mardin Sözlü Tarih Arşivi`nin oluşumunu hedeflediklerini söyledi. Artuklu Üniversitesi 'nin tarihiyle barışık ve geleceğini şekillendirecek kent insanının `yaşayan belleği`ni oluşturma yolunda önemli bir adım attığını ifade eden Omay, 'Mimarlık Fakültemizin tarihi binasında düzenleyeceğimiz bu panelde, bazı tarihçiler tarafından dinlenilmeyenlerin, dikkate alınmayanların tarihi olarak da tanımlanan bu bilimsel yöntemle, asırlar boyunca birlikte yaşama kültüründe model teşkil etmiş bu toplumun birlik ve beraberliğini, üniversite olarak daha da sağlamlaştırmak istiyoruz.” dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi ve 'Hollings Center 'işbirliğiyle düzenlenecek sözlü tarih paneline Columbia, Oxford, Kentucky ve Mardin Artuklu Üniversitesi`nden yerli ve yabancı akademisyenler katılacak.