Türkiye Vodafone Vakfı ''ilk Adım'' Projesi Seminerleri

Türkiye Vodafone Vakfı 'İlk Adım' projesi eğitici eğitim seminerleri, 25 ilden 198 ana sınıfı öğretmenini Antalya'da buluşturdu.

Türkiye Vodafone Vakfı ''ilk Adım'' Projesi Seminerleri
  Türkiye Vodafone Vakfı`ndan yapılan açıklamaya göre, vakfın, okul öncesi eğitime destek vermek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) işbirliği ile yürüttüğü ``İlk Adım`` projesi kapsamında gerçekleştirilen seminerlerin ikinci aşaması Antalya`da gerçekleştirildi.

Öğretmenlerin okul öncesi eğitim alanında kendilerini geliştirmeleri ve sınıftaki çalışmalarına kolaylık sağlayacak eğitimlerle desteklenmeleri amacıyla düzenlenen seminerlerin 29 Ocak–3 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen ikinci ayağında, 25 ilden 198 ana sınıfı öğretmeni bir araya geldi.

Seminerde ana sınıfı öğretmenlerine AÇEV tarafından okul ile aile arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere geliştirilmiş ``Anne Destek Eğitimi`` verildi. Teorik ve uygulamalı olmak üzere iki farklı şekilde verilen ve farklı hedef kitlelere uygun olarak geliştirilmiş olan bu eğitim, temel olarak 3–6 yaş arasını kapsıyor.

Eğitim seminerinin teorik kısmında iletişim, toplumsal cinsiyet, çocuk koruma, aile içi şiddet ve grup dinamikleri gibi konulara yönelik bilgilendirme çalışmaları ile etkinlikler gerçekleştirilirken, uygulama kısmında ise öğretmenler, kendi seçtikleri anne destek programı konularında gerçekleştirdikleri sunumlarla ilgili uzman eğitimciler tarafından verilen geri bildirimlerle desteklendi.

Vakıf, seminerin sonunda, öğretmenlerin katıldığı illerde ``Anne Destek Programı`` kursu açarak, 3 bin 400 anneye ulaşılmasını planlıyor. Vakıf, MEB`in ``okul öncesi eğitime yüzde 100 erişim`` hedefine katkı sağlıyor.

Türkiye Vodafone Vakfı, ``İlk Adım`` projesi ile 4-6 yaş arasındaki çocukların yüzde 57`sinin okul öncesi eğitime ulaşamadığı Türkiye`de hayata eşit fırsatlarla başlayamayan çocuklara kaliteli bir okul öncesi eğitim verilmesini hedefliyor. Vakıf, proje kapsamında sosyoekonomik açıdan yetersiz durumda bulunan, okul öncesi eğitime erişimin düşük olduğu il ve ilçelere odaklanıyor.

Proje kapsamında verilen eğitimler, çocukları okul hayatına en iyi şekilde hazırlamanın yanı sıra, zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel alanlardaki becerilerinin ve yaratıcılıklarının tam olarak geliştirilmesi adına da önem taşıyor.

Sınıf donanımı, veli, öğrenci ve öğretmen eğitimi olmak üzere toplam 4 fazdan oluşan proje kapsamında, yurdun dört bir yanında en ideal araçlarla donatılmış ana sınıfları açılırken, bu okullarda görev alan öğretmenlere okul öncesi eğitim konusundaki uygulamalarını güçlendirecek eğitimler de sağlanıyor.

Programın önemli ayaklarından birini oluşturan eğitim seminerleri kapsamında, MEB tarafından görevlendirilen öğretmenlerin alanlarında daha donanımlı hale gelmeleri, uygulamalarını bire bir etkileyecek bilgi ve beceriler kazanmaları hedefleniyor.

AÇEV uzman eğitimcileri, uzmanlar ve akademisyenler tarafından verilen eğitimlerde, okul öncesi, veli çocuk eğitim programı, sınıf donanımı eğitimi, aile katılımı ve uygulamaları, sınıf yönetimi, ana sınıflarında ölçme ve değerlendirme ile etkin öğrenme gibi konulara odaklanılıyor.

Proje kapsamında, 2010–2011 eğitim yılında, yaklaşık 30 ilde AÇEV uzmanlarının gözetiminde kurulan 420 ana sınıfında, toplam 53 bin anne çocuk ve eğitmene ulaşıldı.

Geçen seneki eğitim yılı sonu itibariyle, Bitlis, Siirt, Kilis, Çankırı, Aksaray, Osmaniye, Bingöl, Kocaeli, Malatya, Erzincan, Gümüşhane, Aydın, Manisa, Balıkesir, Düzce, Bolu, Edirne, Antalya, Sakarya, Eskişehir, Kırklareli, Elazığ, Trabzon ve Samsun olmak üzere toplam 24 ilde açılan yeni ana sınıfları ile çok daha fazla çocuk okul öncesi eğitim imkanından faydalanabilir duruma geldi.

 
Kaynak: AA