Meclis'te 'kemalist Diktatör' Tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın, 'Kemalist diktatörlüğün bir huyu var, öldürüyor asıyor, işkence kuruyor' sözleri CHP ve MHP'lilerin tepkisi ile tartışmaya dönüştü.

Meclis'te 'kemalist Diktatör' Tartışması
CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Tan'ın üzerine doğru yürüdü. Kamuoyunda 'İntibak Yasası' olarak bilinen 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, 'Senin katliamın kötü, benim katliamın iyi demenin anlamı yok. İskilipli Atıf Hoca ile ilgili dün talihsiz bir konuşma oldu. Bir arkadaşımız rahmetli İskilipli Atıf Hocayı İngiliz ajanlığı ile vatan hainliğiyle suçladı. Bunu esefle kınıyorum. Atıf Hoca mazlum ve mağdur bir Müslüman'dır. Kemalist diktatörlüğün katlettiği onbinlerce insandan sadece biridir. Kemalist diktatörlüğün bir huyu var öldürüyor, asıyor, işkence ediyor ve ondan sonra ' şeklinde konuştu.

Tan'ın konuşmasına CHP ve MHP'li milletvekilleri ayağa kalkarak tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam'a, 'Sen bunu nasıl konuşturuyorsun' diye seslendi. Aslanoğlu daha sonra Altan Tan'ın üzerine yürüdü. Araya giren milletvekilleri Aslonoğlu'nu engelledi. Bu arada, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, AK Partili bir milletvekiline 'Sen de onun gibisin ' diye tepki gösterdi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve Tunceli Millevtekili Hüseyin Aygün, Özkoç'un koluna girerek sakinleşmesi için Genel Kurul Salonu'ndan çıkardı. Söz alarak kürsüye gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'in milletin tarihi şahsiyetlerine hakaret etme yeri olmadığını belirtti. Vural, milli Kurtuluş Savaşına bile dil uzatılma cüretkarlığını gördüklerini belirterek, 'Siz kimsiniz ya. Yedi düvel geldi, işbirlikçileri, mandacıları geldi, İngiliz muhipler geldi, hepsini tarihin karanlığına gömdük, gerekirse yine gömeriz. Herkes haddini bilsin. Bu kürsüye çıkıyorsanız bu milletin tarihine saygı göstereceksiniz ' dedi.

TAN: 'SÖYLEDİĞİM LAFIN ARKASINDAYIM '
Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, BDP Milletvekili Altan Tan'ı özür dilemeye çağırdı. Kürsüye gelen Tan, '41 senemi bu siyasi faaliyetlerin içindeyim. Ağzımdan çıkanı kulaklarım duyuyor. Söylediğim lafın arkasındayım. Bu lafta hiç kimsenin şahsına bir hakaret yok. Hiçbir cumhurbaşkanı hiçbir başbakanın şahsına bir hakaret yok. O dönemle ilgili bir siyasi tespitte bulundum, bu siyasi tespit bana aittir. Katılabilirsiniz, katılmazsınız ama kastettiğiniz şahıslarla ilgili hiç kimseye birhakaretim yok. Siyasi değerlendirmemin de arkasındayım ' diye konuştu. Gerilimin artması üzerine Meclis Başkanvekili Sağlam oturuma 10 dakika ara verdi

Kaynak: İHA