Muhalefet ve Putin Yanlıları ‘Temiz Seçim’ İçin Moskova’yı Kuşattı

4 Mart’ta yapılacak devlet başkanı seçimleri öncesi mitingler düzenlemeye devam eden Rusya muhalefeti, bu sefer değişik bir protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Moskova 'nın merkezini çevreleyen Sodovaya Koltso caddesini el ele tutuşarak kuşatan göstericiler böylelikle protestoların ve temiz seçimlerin sembolü haline gelen beyaz kurdeleyi andırmak istedi. Adına 'Büyük beyaz halka ' verilen gösteri için protestocular öğle saatlerinde Mayakovskaya, Kursakaya, Park Kulturı, Paveletskaya gibi şehrin merkezi yerlerinde bir araya geldi.

Öte yandan Park Kulturı 'da muhalif göstericilere Rusya Başbakanı ve devlet başkanı seçimlerinde adaylığını koyan Vladimir Putin 'i desteklemek için bir grup genç de katıldı. Gençler üzerilerinde 'Putin herkesi seviyor ' yazılı yürek işaretlerini taşıyarak muhalif protestocuların halkalarına katıldı.

Gösterilere katlan muhalefet liderlerinden Vladimir Rıjkov gösteriye hükümet karşıtları ve hükümet taraftarlarının çıktığını belirterek, “Kocaman bir beyaz halka oluşturmak istiyoruz. Bu seçimlerin adil geçmesini simgeleyecek. Farklı kesimlerden insanlar bugün gösteriye katılıyor. Önemli olan seçimlerin adil geçmesi.” diye konuştu.

Polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre Sodovaya Koltso 'nun her iki tarafından toplanan ve el ele tutuşan vatandaşların sayısı 11 bine ulaştı. Uzmanların 16 kilometre uzunluğunda olan Sodovaya Koltso caddesinin çevrelenmesi için gösteriye 34 bin kişinin katılması gerektiğini belirtiyor.

Polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri alarak vatandaşların caddeye çıkmalarını ve kazaya neden olmalarını önledi. Yoldan geçen bazı araçlar göstericilere korna çalarak destek verdi.

Önceki gün de ülkenin kuzey başkenti St. Petersburg 'un merkezinde yürüyüş düzenleyen göstericiler, “Temiz seçim” istedi ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin 'in Kremlin 'e dönmesine karşı çıktı. Yürüyüşte muhalif liderlerden eski satranç şampiyonu Garri Kasparov, Sol Cephe lideri Sergey Udaltsov ve rüşvet karşıtı cephede yer alan Aleksey Navalnı gibi isimler de yer aldı.