Hocalı Katliamı New York ve Berlin'de Anıldı New York

Hocalı Katliamının yıl dönümü, New York'ta BM merkez binasının tam karşısındaki Dag Hammorskjold Parkı'nda düzenlenen protesto gösterisiyle anıldı

Azerbaycan New York Cemiyeti tarafından düzenlenen protesto gösterisine Azeri ve Türk vatandaşlar ellerinde Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla katıldı ve Ermenistan'ı Hocalı katliamının yıl dönümünde kınadı.

Göstericiler ellerinde ''Ermeniler Siz Soykırım Suçlususunuz'', ''Hocalı Trajedisi, 20. yüzyılda Ermenistan Tarafından İnsanlığa Karşı İşlenen En Kötü Suçlardan Biridir,'' ''Ermenistan Çocuk Katilidir'', ''Hocalı Kurbanları Sonsuza Dek Yaşayacak'', ''Azerbaycan Yukarı Karabağ'dan Çık'', ''BM kararlarına uyulsun'' yazılı pankartlar taşıdı. Amerikan ve Azerbaycan milli marşlarının çalındığı mitingde İngilizce konuşma yapan Azerbaycan New York Cemiyeti Başkanı Ercan Yerdelenli, Ermeniler'in Azeri Türklerine karşı soykırım uyguladığını, kadın, çocuk, yaşlı demeden sivil halkı öldürdüğünü anlattı.

Mitinge katılan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çınar da katılımcılara seslenerek TADF'nin mitinge destek verdiğini belirtti. Çınar, ''Azerbaycan ve Türkiye birdir, tüm milli davalarda hep beraber bu yola baş koyduk, o yüzden de Ermenistan'ın yaptığı Hocalı katliamını kınıyoruz'' dedi. Miting sırasında AA muhabirine açıklama yapan TADF Başkanı Ali Çınar, Hocalı katliamını anmak ve bu katliamı protesto etmek için BM'nin karşısında yapılan bu mitinge TADF olarak destek verdiklerini söyledi. TADF'nın yarın Türkevi'nde Hocalı Katliamı konusunda konferans düzenleyeceğini bildiren Çınar, Pazartesi günü de Ermenistan'ın New York'taki BM Daimi Temsilciliği önünde ayrı bir protestonun yapılacağını kaydetti. New York'ta yaşayan Azeri asıllı Nevruz Mehmedov da Ermenistan'ı destekleyen ülkelerin bulunduğunu belirterek ''Ermenistan vahşet bir devlettir, dünya ülkelerinin bizi desteklemesi gerekir, bizim de sesimiz işitilsin, topraklarımız azad edilsin, talebimiz budur, haklarımız müdafaa edilsin'' dedi. Hocalı katliamının 20. yılında kurbanlar Almanya'nın başkenti Berlin'de de düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Almanyadaki Türk-Azerbaycan Birliği , Almanyadaki Azerbaycanlıların Koordinasyon Merkezi ve Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından Türkevi'nde düzenlenen anma etkinliğine Azerbaycan'ın Berlin Büyükelçisi Parviz Şahbazov, Türkiye Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı İskender Okyay, Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, KAD yöneticisi Samira Patzer-İsmailova, TAV Başkanı Hakkı Keskin, ADD Başkanı Olcay Başeğmez, Avrupa Azerbaycanlılar Kongresi onursal başkanı Bahattin Kaya, dernek temsilcileri, çok sayıda vatandaş ve Hocalı katliamının bazı görgü tanıkları da katıldı.
Kaynak: AA