Anadolu Kültürü ve Modern Avrupa Konulu Panel Düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi'nde düzenlenen "Anadolu Kültürü ve Modern Avrupa" konulu panel kapsamından arkeolog, araştırmacı ve yazar Nezih Başgelen, "İlk Bulunuşundan Bugüne Nemrut Dağı: araştırmalar, kazılar ve koruma sorunları" başlıklı konuşma yaptı.

Anadolu Kültürü ve Modern Avrupa Konulu Panel Düzenlendi
Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyalogu Projesi kapsamında Adıyaman Nemrut Rotary Kulübü Derneği liderliğinde yürütülen İtalya, Macaristan ve Adıyaman Üniversitesinin partner olduğu 'Dünya'da Nemrut, Nemrut'ta Dünya ' projesi kapsamında bir panel düzenlendi. Üniversitenin Vehbi Koç Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde konuşmacı arkeolog, araştırmacı-yazar Nezih Başgelen, keşfedildiği tarihten günümüze kadar geçen sürede Nemrut Dağı'nda yapılan araştırmalar, kazılar, tarihi eserlerin korunma sorunlarıhakkında bilgi vererek, bölgeyle ilgili yapmış olduğu araştırmaların sonuçlarını paylaştı. Vali Yardımcısı Yakup Güney, İl Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, dernek üyeleri ile çok sayıda öğrencinin katıldığı panelde Başgelen, Nemrut Dağı'nın dünyada eşi benzeri olmayan bir miras olduğunu belirterek, bu tarihin eserin mutlaka korunması gerektiğine dikkat çekti. Başgelen, Türkiye'de artık tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılmasının önüne geçilmesi için çok ciddi bir kontrol olduğunu belirterek, '1960'lı yıllarda maalesef Türkiye'den birçok tarihi eser yurtdışına kaçırıldı. Antiokhos'un başı gümrükteyakalanmıştı. Ancak bugün bu sıkıntılar yaşanmıyor, ülkemizdeki tarihi eserlere daha iyi sahip çıkılıyor. Bu kapsamda Nemrut da daha iyi korunmaya başlandı. Eskinin hatalarından da ders alınarak bu tarihi mirasa sahip çıkılmalı. Heykellerin tahrip olmaması için çalışmalar yapılmalı ' dedi.

Başgelen, Nemrut'un tanıtılmasının ve bunun sonucunda gelecek turist ile Adıyaman'ın bir çekim merkezi haline gelebileceğini, istihdamın artacağını kaydederek, 'Nemrut göz ardı edilmeyecek bir hazinedir. Eğer bu hazineden iyi faydalanılırsa, tanıtımı yapılırsa, bugünlerde 100 bine yakın olan turist sayısı 1 milyonu geçerse Adıyaman'da büyük bir getirisi olur

İnanılmaz bir çekim merkezi olan Nemrut, dünyanın her yerinden turist getirir. Kentte istihdam artar ' diye konuştu.
Kaynak: İHA