Rize Sektörel Kalkınma Sempozyumu

Rize Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve DOKA tarafından gerçekleştirilen 'Rize Sektörel Kalkınma Sempozyumu'nda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kalkınmanın sağlanması için sanayi sektörünün geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Rize Sektörel Kalkınma Sempozyumu
Rize Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve DOKA tarafından gerçekleştirilen 'Rize Sektörel Kalkınma Sempozyumu', Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumu izleyenler arasında; Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Bilim, Sanat ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Doğu KaradenizKalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen ve Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz da yer aldı.

Sempozyumun açılış konuşmaları bölümünde söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ekonomik kalkınmasının sağlanması için sanayi sektörünün güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, 'Sektör olarak Rize'de sanayi konusu ele alınıyor. Bu son derece önemli. Ülkelerin kalkınması ve gelişmesi sadece hizmet sektörü ile sağlanmaz. Hizmet sektörü gerçekten çok önemli. Türkiye'deki hizmet sektörünü ele aldığımızda önemli mesafe katedildiğini görüyoruz. Ancak bu yeterli değildir. Katma değerini katlayarakkalkınmasını artırması için mutlaka sanayi sektörünün payının büyüme içerisinde hak ettiği düzeye gelmesi gerekir ' dedi.

Kaliteli Türk çaylarının Türk markası altında dış piyasaya sunulması gerektiğini belirten Yazıcı, 'Biz arzu ediyoruz ki Türkiye'nin çayının üzerinde Türk markası yer alsın. Buna Turkishtea diyoruz. Neden böyle söylüyoruz. Çünkü İngilizceyi çok insan biliyor. Bir de Türkçe söyleyip Türkçesini öğretmeye çalışmayalım. Elbette bunun için çayımızın kalitesini daha da artıracağız. Organik çay ve tadım ürünleri bakımından da Rize büyük bir potansiyel içeriyor. Çayla ilgili olarak organik tercihi daha da yaygınhale getireceğiz ' dedi.

Rize'nin stratejik konumuna da değinen Yazıcı, Rize Güney Çevre Yolu inşaatının mart ayı içerisinde başlayacağını, Ovit Tüneli ihalesinin ise 29 Şubat günü gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi. Yazıcı, 'Ovit Tüneli ile Rize Güneydoğu Anadolu'ya oradan Orta Doğu'ya bağlanıyor. İpek Yolu güzergahı üzerinden Rize Limanı dünyaya açılmaya müsait bir liman. Kafkasya ve Orta Doğu ile bütünleşmiş, İpek Yolu güzergahında bulunan bir Rize, dış ticaret ve lojistik bakımdan büyük bir potansiyel taşımaktadır. Martayı içerisinde Güney Çevre Yolu inşaatı başlıyor. İhalesi yapıldı. Yapım çalışmaları başladı. İnşallah Ulaştırma Bakanımızla birlikte gelip resmi yapım törenini icra edeceğiz. Bu ayın 29'unda Türkiye'nin en büyük tüneli olacak olan, 15 kilometre uzunluğunda çift tüpten oluşacak Ovit Tüneli'nin ihalesi var. İnşallah bir sakatlık olmaz. İhalesi gerçekleşir ve kısa sürede yapımı başlar ' dedi.

Sempozyumda söz alan DOKA Genel Sekteri Çetin Oktay Kaldırım da organik ürün geliştirmede altyapı çalışmaların sürdüğünü belirterek ihracat odaklı yeni bir çay sistemi oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Sempozyumda konuşmacılar; Rize'de sanayi, turizm, hizmet sektörü ile uluslararası ticaret ve lojistik konularında bilgi verdi.
Kaynak: İHA