Voa Türkçe Servisi 70. Yılına Hüzünle Giriyor

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe Yayın Bölümü, ABD'nin yeni mali bütçesinde tüm federal kurumlarda olduğu gibi Amerika'nın Sesi'nde (VOA) de işten çıkartılmaların öngörülmesi nedeniyle, 70.yılına çalışma arkadaşlarını kaybedecek olmanın hüznüyle giriyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Pazartesi günü Kongre'ye gönderdiği 2013 bütçesi, Kongre'de tartışılıp onaylandıktan sonra ABD'de yeni mali yılın başladığı 1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.

Obama'nın yeni bütçesi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar ve bütçe açıkları nedeniyle tüm federal kurumlarda ciddi kesintiler öngörüyor. Bu kesintiler, Amerika'nın Sesi (VOA) kurumunu da derinden etkileyeceğe benziyor.

Amerika'nın Sesi VOA radyosunun 69 yıllık Türkçe yayınları, geçen yılın Temmuz ayında sona ermişti. Şimdi, yeni bütçeyle de VOA'in Türkçe Yayın Bölümü'nün de kadrosunun yarı düzeyinde indirilmesi riski bulunuyor.

Dolasıyla, Türkçe yayınların sürdürülmesi için emek ve özveriyle çalışan Türkçe servisindeki yayıncıların bazıları yeni bütçenin bu şekliyle Kongre'den geçmesi halinde görevlerini kaybedecek.

Yayın Yönetim Kurulu'nun açıklamasına göre de 1942 yılından bu yana süren yayınlarıyla VOA'nın en eski yayın birimlerinden biri olan Amerika'nın Sesi Türkçe Bölümü yayıncılarından 4'ünün işten çıkarılması öngörülüyor.

Kurum, televizyon yayınlarına ve internet güncelleme hizmetlerine devam edecek olsa da kadrodaki azalmanın, bu yayınların tamamına devam etmenin zor olacağı yorumlarını getirdi.
Kaynak: AA