Rekabet Kurumu'ndan Kamuya 'rekabet' Uyarısı

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, kamunun rekabeti bozucu, engelleyici, kısıtlayıcı müdahalelerden uzak kalması gerektiğini belirterek, ''Mevzuat oluşturulurken, rekabete etkisi açısından da analiz edilmesi gerekiyor.Bu konuda bir Başbakanlık Genelgesi de var. Fakat Türkiye olarak uygulama konusunda yeterince başarılı olduğumuzu söylemek biraz zor'' dedi.

Kaldırımcı, Kurumun 15. yıl dönümü kapsamında, bakanlıklar, genel müdürlükler, valilikler, belediyeler ve kaymakamlıklar başta olmak üzere merkezi ve yerel kamu kurumlarına gönderdiği mektupla, ''kamu alımlarında rekabetin sağlanması''nın önemini vurguladı.

Kamu kurumlarına gönderilen ''rekabet mektubu''na ilişkin AA muhabirine bilgi veren Kaldırımcı, kamu alımları rekabetçi bir yaklaşımla yapıldığında, OECD ülkelerinde yüzde 10-30 arasında tasarruf sağlanacağı yönündeki bir araştırmaya dikkati çekti.

Nurettin Kaldırımcı, ''İhaleler ve doğrudan temin yoluyla elde edilen mal ve hizmetler, rekabetçi bir yaklaşımla mı satın alınıyor? Yoksa rekabetin getirdiği avantajlara, imkanlara fırsat vermeyen bir uygulama mı gerçekleştiriliyor? Biz, muhtemel tasarrufların olabileceği, sistemin iyileştirilebileceği düşüncesinden hareketle kamu yöneticilerimizin dikkatini çekmiş oluyoruz'' diye konuştu.

Yasal mevzuatın rekabete uygun bir şekilde hazırlanması, düzenleyici etki analizinin yapılması, mevzuat oluşturulurken rekabete etkisi açısından da analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Kaldırımcı, ''Bu konuda bir Başbakanlık Genelgesi de var. Fakat Türkiye olarak uygulama konusunda yeterince başarılı olduğumuzu söylemek biraz zor'' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA