'Sahabe' Projesi İle Adıyaman'da İnanç Turizmi Gelişecek

Adıyaman'da 'Hz.Safvan Bin Muattal Türbesi ve Cami Külliyesi ile Çevre Düzenleme Projesi' hayata geçiriliyor.

'Sahabe' Projesi İle Adıyaman'da İnanç Turizmi Gelişecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman 'ı ziyaretinde 'Adıyaman 'da toprağın altıda üstü de bereketlidir. Ama Adıyaman 'da toprağın altı daha da bereketlidir.' demişti.

Başbakan'ın bu sözlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'ne bağlı Kiptaş harekete geçti. Kiptaş, kabirlerin yeri belgelerle kesin olarak bilinen iki sahabeden biri olan Safvan Bin Muattal Hazretleri'nin kabrinin olduğu yere dev bir külliye yapmak için proje hazırladı. Kiptaş 'ın hazırladığı ve 30 milyon TL 'ye tamamlanması beklenen 'Hz. Safvan Bin Muattal Türbesi ve Cami Külliyesi ile Çevre Düzenleme Projesi'nin hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldı.

AK Parti Milletvekili Dr. Muhammed Murtaza Yetiş, AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Mahmut Göksu ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve ekibi, Samsat 'ta bulunan sahabe projesini hayata geçirmek için bir toplantı yaptı. Toplantıda Diyanet Vakfı Adıyaman Şubesi'nin güçlendirilmesine ve sahabe projesi için derhal bir icra heyetinin oluşturulmasına karar verildi. Oluşturulacak icra heyeti, Diyanet Vakfı adına sahabe projesine kaynak bulmak için kampanya başlatacak. Kampanya çerçevesinde ülke genelinde ve yurt dışında yardım için hesap numaraları açılacak. Kamu kurumları ile özel sektörden sponsorlar bulunacak.

Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tavsiyesi ile Kutlu Doğum Haftası kutlamaları İstanbul'daki Eyüp Sultan'da (Eyüp El Ensari) başlayacak, Adıyaman'daki Safvan Bin Muattal Hazretleri kabrinde son bulacak. 'Sahabe Kardeşliği Projesi'yle İstanbul- Adıyaman hattında inanç turizmi gelişecek.

Milletvekili Dr. Muhammed Murtaza Yetiş, Diyanet İşleri Başkanı'yla yaptıkları toplantının ardından yaptığı açıklamada projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Hz. Safvan Bin Muattal 40 yılı aşkın süreyi Adıyaman bölgesinde geçirdi. Buraya yerleşti. Belazuri 'nin deyimiyle Adıyaman 'ı vatan edindi. Yani ömrünün büyük bölümünü Adıyaman 'da geçirdiği için günümüz tabiriyle Adıyaman 'ın hemşehrisi oldu. Üzerine ayetlerin indiği bu büyük zatın bilinmesi, ziyaret edilmesi canları pahasına yaymaya çalıştıkları değerlerin tekrar hatırlanması, ayağa kaldırılması için önemlidir. Yeri belgelerle kesin olarak bilinen iki sahabeden biri olan Safvan Bin Muattal Hazretlerinin kabrinin ziyaretçi sayısı arttıkça artan kalabalıkları taşıması mümkün görünmemektedir. Hz. Safvan Bin Muattal Türbesi ve Cami Külliyesi ile Çevre Düzenleme Projesi adıyla Kiptaş tarafından hazırlanan proje içinde 1000 kişilik türbe ve camii, 85 adet WC, 10 adet duş kabini, kurban kesim merkezi, 125 metrekarelik iki lojman, 70 kişinin aynı anda kalabileceği 4 katlı konukevi, 400 kişilik kapalı toplam 5 bin 112 kişilik otopark, restoran, şehitlik ve piknik alanları yer alıyor. '