Körfez’deki İşçiler Beş Yılda Ülkelerine 270 Milyar Dolar Yolladı

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nde çalışan yaklaşık 20 milyon yabancı işçinin 2006-2010 yılları arasında ülkelerine 269.

8 milyar dolar para gönderdiği bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 'nin başkenti Abu Dabi merkezli Arap Para Fonu verilerine göre en çok para çıkışı Suudi Arabistan 'dan yapıldı. Krallıkta ikamet eden sekiz milyon yabancı işçi ülkesine bu dönemde 112.2 milyar dolarlık para transferi gerçekleştirdi.

En çok para çıkışının olduğu ikinci ülke 2.5 milyon yabancı işçinin çalıştığı Kuveyt 'ten kaydedildi. Buradaki işçiler 50.7 milyar dolarlık transferde bulundu.

BAE 'de çalışan altı milyonun üzerindeki yabancı işçi ise ülkesine beş yıl içerisinde 49 milyar dolar para gönderdi. Raporda, yüksek petrol fiyatları nedeniyle bu transferlerin ekonomi üzerinde çok az etkisinin olduğu ifade edildi.

Kahire merkezli Arap Ligi 'ne bağlı fon tarafından yayınlanan istatistiklere göre beş yıllık dönemde Katar 'dan gönderilen para miktarı 29.5 milyar dolar oldu. Umman 'dan 20.5 milyar dolar, Bahreyn 'den ise 7.7 milyar dolar para gönderildi.

2010 yılı içerisinde yabancı işçilerin gönderdikleri para miktarı ise şöyle oldu: Suudi Arabistan (27.9 milyar dolar), Kuveyt (12.9 milyar dolar), BAE (11.2 milyar dolar), Katar (11.1 milyar dolar), Umman (5.3 milyar dolar) ve Bahreyn (1.6 milyar dolar).

En çok para gönderilen ülkeler Mısır, Lübnan, Fas, Ürdün ve Sudan oldu. Körfez ülkelerinde yaşayan yabancı işçilerin yarıdan fazlası başlıca şu ülkelerden geliyor: Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Sri Lanka, Endonezya ve Filipinler.