Petkim, Hollandalı Apm Terminals İle Anlaşma İmzaladı

Petkim'in iştiraki Petlim Limancılık A.Ş ile Hollandalı APM Terminals şirketi arasında, Petkim Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının uzun süreli işletilmesine yönelik ön anlaşma imzalandı.

Petkim, Hollandalı Apm Terminals İle Anlaşma İmzaladı
SOCAR'ın Petkim Yarımadası için belirlediği 'Value-Site ' vizyonunun en önemli adımlarından biri olan Petkim Limanı yatırımı için adım atıldı. Petkim'in 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık A.Ş ve Hollanda'nın konteyner terminali operasyonlarında ve yönetiminde dünya lideri APM Terminals şirketi arasında; Petkim, Petlim ve kurulacak bir APM Terminals iştiraki arasında görüşülerek nihai anlaşma imzalanmak üzere bir ön anlaşma imzalandı. Petkim Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının APMTerminals tarafından işletilmesi, Petkim ve APM Terminals arasında uzun süreli bir işletme anlaşması imzalanması konusunda mutabık kalınırken, iki şirket arasındaki görüşmeler devam ediyor.

İstanbul Four Seasons Otel'de düzenlenen imza törenine Petkim ve Petlim adına Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, APM Terminals adına Başkan Yardımcısı ve Avrupa Başkanı Martin Paulsen ile Avrupa Liman Yatırımları Direktörü John Trenchard, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev ve şirket yetkilileri katıldı

İmza töreninde Petkim Yarımadası için belirledikleri 'Value-Site ' vizyonunun lojistik ayağında çok önemli bir adım attıklarının altını çizen Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, 'Biz Petkim Yarımadası için vizyonumuzu 'Rafineri-Petrokimya-Lojistik-Enerji Entegrasyonu' olarak tanımladık. Star Rafinerisi inşaatımıza hepinizin bildiği gibi 25 Ekim 2011'de gerçekleşen tarihi tören ile başladık. Petkim bünyesinde yeni petrokimyasal ürünler üretmek için yatırımlarımız sürüyor.Rafinerimiz başta olmak üzere yeni yatırımlarımızın artan enerji gereksinimini karşılayabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bir dünya devi yaptığımız bu işbirliği ile Petkim Yarımadası için belirlediğimiz 'Value-Site' Vizyonumuz çerçevesinde lojistik tarafta çok önemli bir adım attık. Böylece söz verdiğimiz gibi 2015 yılında bu dikey entegrasyonu büyük ölçüde tamamlamış olacağız. Lojistik hedeflerimize ilerlerken konteyner terminali işletmeciliğinde dünya lideri APM Terminals ile işbirliği yapıyoruz.Petkim Konteyner Limanı projesi kaybedenin olmadığı bir projedir ' dedi.

APM Terminals CEO'su Kim Fejfer ise Petkim Konteyner Limanı'nın Türkiye'deki ilk işbirlikleri olmasından mutluluk duyduklarını ifade etti.

İmza töreninde konuşan APM Terminals Avrupa Bölgesi CEO'su Martin Poulsen de, 'SOCAR ve Pektim ile iyi diyaloglar ortaya koyduk. Türkiye'nin stratejik konumunu gördüğümüzde Avrupa'nın en iyi gelişen ve en büyük ekonomilerinden biri olma yolunda önemli işler yaptığını gördük. İhracatta ve koyteyner limanları açısından yüzde 15'lik bir hacim artışı gördük. Mühim olan talebi karşılamak ve ona uygun liman kapasitesini oluşturmaktır. İlişkilerimizi geliştirmek iç in çalışıyoruz. SOCAR ve APM Terminalsortaklaşa bunları yürütüyor. Bu güç birliği ile dünya klasmanında önemli projelere imza atacağız ' dedi.

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da, 'Biz SOCAR olarak Petkim'i aldığımız 2008 Mayıs ayında ve hemen ertesinde Petkim Yarımadası'nı bölgenin en önemli üretim merkezlerinden biri haline getirme arzumuzu kamuoyuyla paylaşmış ve 5 milyar dolarlık bir yatırım enjeksiyonunu planladığımızı daha ilk gün açıklamıştık. O projeksiyonun içerisinde bugüne geldiğimizde çok zorlu, çok güçlü mesafeleri kat ettik. Bugün gururlu söyleyebiliriz ki Pektim Yardımadası'na SOCAR olarakyapacağımız yatırımların bugün ulaştığı seviye 9 milyar doları aşmıştır. Böylece SOCAR şirket olarak Azerbaycan'da devlet olarak Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olmuştur. Yabancı yatırımcıların ülkemize genellikle satın alma ve daha az riskli sektörlere girmesi kamuoyumuzda hep eleştirilen bir husustu. Ancak biz SOCAR olarak yaptığımız yatırımlar ve elimizi taşın altına koyduğumuz yatırımlar, tabiri caizse Türkiye ekonomisinin ihtiyacı olan ve Türk ekonomisinin rekabet gücü kazanması ileSayın Başbakanımızın koymuş olduğu 2023 vizyonundan, 500 milyar dolar ihracata yürüyen bir Türkiye'nin en olmazsa olmaz projelerinden birinde taşın altına elimizi koyuyoruz ve bunu yapmaktan da büyük bir gurur duyuyoruz. Sayın Başkanımızın 'iki devlet bir millet' sözünü slogan olmaktan çıkartıp, hayata geçiriyor ve ekonomik akılla stratejik işbirlikleriyle kardeşliğimizi ete kemiğe büründürüyoruz ve dünyaya böyle iki ülkenin nasıl kardeş olabileceğini tek tek gösteriyoruz ' dedi.

Törende konuşmaların ardından Petlim Limancılık A.Ş ile Hollandalı APM Terminals şirketi arasında imzalar atıldı.

Konteyner Limanı yatırımının, 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor. APM Terminals şirketinin işletileceği limanın kapasitesi, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olacak. Yıllık 1,5 milyon TEU kapasiteli konteyner limanının, toplam 53 hektar lojistik destek sahası olacak. 'Petkim Limanı'nın geliştirilmesi ve Türkiye'nin en büyük limanlarından bir haline getirme ' hedefi çerçevesinde, limanın bir bölümünün konteyner limanına dönüştürülmesini sağlayacak projede,Hollanda'nın dünyaca ünlü APM Terminals şirketi 28 yıl süre ile işletmeci olarak yer alacak.
Kaynak: İHA