Mazlumder Genel Başkanı Ünsal Açıklaması

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, ''İlk defa Türkiye'de sivil iradenin isteğiyle ve kararlılığıyla bir anayasanın doğumuna şahit olmak istiyoruz'' dedi.

Kocatepe Kültür Merkezi'nde düzenlenen MAZLUMDER Geleneksel 8. İnsan Hakları Gecesi'nde konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, yeni anayasa çalışmalarından duyduğu memnuniyeti, ''Türkiye'nin ilk sivil anayasasıyla ilgili mecliste önemli bir girişim var. Ve heyecanla bekliyoruz. Umudumuzu korumak istiyoruz. İlk defa Türkiye'de sivil iradenin isteğiyle ve kararlılığıyla bir anayasanın doğumuna şahit olmak istiyoruz'' sözleriyle dile getirdi.

Mavi Marmara baskınında yargı sürecinin başlamasına değinen Ünsal, ''Mavi Marmara'da yargılananlar sadece operasyona katılan askerler. Oysa baskına karar veren sivil irade ya da savaş kabinesinin de mutlaka savcılığın iddianamesine konu edilmesi ve yargılanması gerektiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

Ünsal, 12 Eylül paşalarının yargılandığı davayla ilgili de ''Yaşı küçük olanları mahkeme kararıyla yaşını büyüterek idama mahkum edenler şimdi yaşlılıklarını bahane ederek mahkeme önüne çıkmadılar. Ama çıkmalarını, hakimin karşısındaki sanık koltuğunda oturmalarını ve öyle yargılanmalarını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

MAZLUMDER 2012 Yılı İnsan Hakları Ödülleri'nin de verildiği gecede MAZLUMDER 2012 Yılı Vefa Ödülü'ne, yaşamını yitiren sanatçı Ahmet Kaya layık görüldü.

Kaya'nın ödülünü eşi Gülten Kaya'ya CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap takdim etti.

Matkap daha sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi:

''İnsan olarak doğmak güzel. İnsan olarak yaşamak güzel. Ama bundan daha güzel olanı onurlu ve erdemli yaşamaktır. Onurlu ve erdemli yaşamak için de sömürüsüz, özgür yaşanılan, eşitlikçi bir dünyaya ihtiyaç var. Ahmet Kaya böyle bir dünyanın bir savaşçısıydı. Çok kutsal kavgalar verdi. İnsanlık adına, eşit dünya adına, özgür dünya adına.''

Gülten Kaya da eşi adına bu ödülü almaktan onur duyduğunu söyledi.

Gecede, Halklar Arası Dayanışma Ödülü'ne Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu layık görüldü.

Kırımoğlu adına ödülünü, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tuncer Kalkay, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın elinden aldı. Basın Ödülü'ne layık görülen gazeteci Ali Akel'e de ödülünü eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat takdim etti. Birçok ödülün daha sahibini bulduğu gecenin devamında Iraklı sanatçılar Tara Jaff ve Taj konser verdi.

Muhabir: Hüseyin Demir

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA