Kartepe'de Perakendeciler Zirvesi

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye Perakendeciler Federasyonu tarafından Kartepe'de düzenlenen 2. Perakendeciler Zirvesi'ne katıldı.

Kartepe'de Perakendeciler Zirvesi
Zirvede konuşan Metin, perakendecilik sektörünün 2023 yılı vizyonu çerçevesinde en az 2-3 marka çıkarması gerektiğini belirtti.

Kartepe Green Park Otel'de düzenlenen zirvede konuşan Bakan Yardımcısı Fatih Metin, 2023 hedefleri doğrultusunda 10 marka çıkarmak istediklerini belirterek, perakendecilerin de bu 10 marka arasında en az 2 marka çıkarmasını istedi. Metin şöyle konuştu: "Türkiye ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturan organize perakende sektörü olarak sizler elbette ki 2023 hedeflerinizi belirlemiş ve hem yatırım hem de istihdam politikalarına buna göre yön vermiş bulunmaktasınız. Ancak bizim 2023’e yönelik hedeflerimizden birisi de dünya çapında en az 10 marka çıkarmak. Neden bu markalardan en az 2 tanesi perakendecilik sektöründen olmasın? Dünya marka değerleri sıralamasında birçok Amerikalı, Fransız, İngiliz dev perakende markaları var. Bunlardan bazıları kooperatif ortaklık modeliyle kurulmuş şirketler ve şimdi büyük birer marka olarak karşımızda duruyorlar. Siz sektör temsilcileri kafa kafaya verip daha önce de belirttiğim gibi akıl birliğine, güç birliğine, inanç birliğine yönelip dünya çapında en az 2 veya 3 perakende markası çıkarmalısınız. Bizler bu amaçlarınızın her zaman destekçisiyiz. Bu Son derece muazzam potansiyelinizi bunun için harcamanız konusunda bizlere düşen ne varsa her zaman yapmaya hazırız." Tüketici ve üretici arasındaki arz-talep zincirinin Son halkası olan perakendecilik sektörünün dünya ticaretinde çok ciddi gelişmeler gösterdiğinin altını çizen Metin, "2011 yılında 16 trilyon dolarlık bir hacme ulaşan sektör yüzde 11,6 oranında bir büyüme oranı gerçekleştirmiştir. Perakendecilik sektörünün 2015 yılında 22 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkemizin Son derece canlı ve geleceği Son derece parlak bir perakende sektörü var. Bu sektörde ise organize perakendenin ayrı bir önemi bulunuyor. Organize perakende sektörü gerek yarattığı istihdam ve katma değer gerek kayıtlı ekonomiye sağladığı katkılar ile her zaman perakende sektörünün lokomotifi olmuştur. Organize perakende sektörü Türkiye ekonomisinin olumlu gelişimine her zaman büyük katkılar sağlamıştır ve sağlayacaktır da. Büyüme ve istihdama katkılarınız göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir" dedi.

Öte yandan perakendecilik sektöründe artık kooperatiflerin bir atılıma geçmesi gerektiğini söyleyen Metin şöyle konuştu: "Temelinde iş birliği anlayışı bulunan, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem taşıyan kooperatiflerin artık organize perakende alanında da bir atılıma geçmesi gerektiği inancındayım. Perakende sektöründe faaliyet gösteren dünya çapında birçok başarılı kooperatif örnekleri var. Özellikle kooperatif ortaklık modelinde organize perakendeciliğin bu sektörde güçlü bir ses getireceğine inancım Sonsuzdur. Böylece ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğimizi daha da artırmış olacağız ve pazar payımızı da yükselteceğiz. Biz perakende sektöründe kooperatif gücüyle gelecek dünya çapında bir büyümeyi şimdiden görebiliyoruz. "
Kaynak: İHA