Bakan Kılıç’tan ‘sürpriz’ çıkış

F1’in yeniden İstanbul’a dönmesi konusunda olumlu beklentiler artarken, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, sürpriz açıklamayla hükümetin gündeminde bu konunun yer almadığını söyledi. Gözler, Başbakan Erdoğan’ın Ecclestone’la gerçekleştirmeleri beklenen görüşmede...

Bakan Kılıç’tan ‘sürpriz’ çıkış
İstanbul Park Pisti 'nin işletme hakkını üstlenen Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak ile Formula 1 'in patronu Bernie Ecclestone arasında önceki gün yapılan görüşme sonrası, Formula 1 'in Türkiye 'ye dönmesi konusunda umutlar artarken, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç 'tan sürprzi bir çıkış geldi. Kılıç, “Formula 1 'in Türkiye 'ye gelişiyle ilgili hükümetin gündeminde bir şey yok” açıklaması yaparken, Ecclestone ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın bu akşam gerçekleştirmesi beklenen görüşmesi önem kazandı.
Uluslararası Otomobil Federasyonu 'nun (FIA) yıllık toplantıları ve bu gece düzenlenecek ödül töreni çerçevesinde İstanbul 'a gelen F1 'in patronu Ecclestone, Vural Ak ile yaptığı görüşmede, yarışların yeniden Türkiye 'ye dönmesi konusunda iyimser konuşmuş, özellikle de ücret konusunda esneklik gösterebieleceği sinyalini vermişti. Vural Ak da, bu yarışın yapılması için hükümetin, eski yıllık ücret olan 13.5 milyon doları vermesi halinde, kalan bölümü kendisinin üstlenebileceğini ve Ecclestone ile 20-21 milyon dolarlık bir rakamda anlaşılabileceğini ifade etmişti.

Bakanlık önemsiyordu
Bakan Kılıç, bu gelişmeden bir gün sonra, dün yaptığı açıklamada “Formula 1 'in Türkiye 'ye gelişiyle ilgili hükümetin gündeminde bir şey yok. Bu konu tamamen özel sektör konusu” dedi.
Devletin, başlangıcından itibaren Formula 1 seyircisinin piste “ayağını alıştırmak” amacıyla fedakarlık yaptığını ve her yıl 13.5 milyon dolar isim hakkı bedeli ödediğini ifade eden Kılışç, “Buna mukabil tüm gelirler de organizasyon tarafından alındı. Yani devletin bu işten herhangi bir kazancı olmadığı halde, yıllık 13.5 milyon dolar ödeme yaptı” dedi. Bakan şöyle devam etti:
“Şu an benim takip edebildiğim kadarıyla İstanbul Ticaret Odası kendi kullanımlarında olan, tümüyle tasarruf hakkına sahip oldukları bu pisti bir özel sektör işletmesine kiralamış durumda. Dolayısıyla bu özel sektör işletmesi arzu ederse Formula 1 'i getirebilir, getirecektir. Ama özel şirketin Formula 1 'i getirebilmesi için kendilerine teklif edilen isim hakkı bedelini bizim ödememiz gibi düşünce söz konusu değildir.”

Bakan Kılıç, 2011 'de Ecclestone ile pazarlıklar sırasında yaptığı açıklamada 13.5 milyon dolarlık ödeme taahhütlerinin arkasında olduklarını, Türkiye 'de bu yarışlara ilginin en üst düzeye taşınması için yoğun çaba göstereceklerini ifade etmişti. Kılıç, yaklaşık bir ay sonra Ecclestone ile anlaşma sağlanamaması üzerine de “Kafamızda artık F1 düzenleme gibi bir düşünce kalmadı. Bu ülkenin, 75 milyon vatandaşımızdan topladığımız vergilerle yaptığımız İstanbul Park tabii ki atıl kalmayacak. Orada farklı organizasyonlar düzenleyerek, motor sporları alt yapımızı güçlendirmeye yönelik yeni projelere imza atacağız” demişti.

Hükümetler finanse ediyor
2011 yılında Ecclestone ile hükümet arasında yürütülen görüşmelerde İstanbul 'un 2012 takviminde yer alabilmesi için Türkiye 'den 26 milyon dolar istenmişti. Hükümet, her yıl ödediği sabit miktarı artırmayı kabul etmemişti.
Halen dünya üzerinde 19 ülkede düzenlenen yarışların yaklaşık 16 'sı ülke hükümetlerinin parasal desteğiyle gerçekleştiriliyor. Bu yarışlar arasında tek istisna ise, Monako 'da düzenlenen yarış. 2011 'de yarışlar için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir ödeme yapıldığı belirtilirken, yarış başına hükümetlerin ortalama 27 milyon dolar ödediği kaydediliyor. Özellikle Asya ülkeleri, ülkelerinin daha fazla tanınması, turizme katkı sağlaması ve prestij getirmesi amacıyla yarış başına 40-50 milyon dolara kadar çıkabiliyor.
F1 yarışlarını geçen yıl 515 milyon kişi TV 'den izlerken, pistlere 3.4 milyon kişi gitti.

Dünya basını da gelişmeleri izliyor
Formula 1 'in yeniden Türkiye 'de yapılmasına ilişkin son iki günde yaşanan gelişmeler, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ve Bakan Kılıç 'ın açıklamaları, uluslararası ajanslar tarafından tüm dünyaya duyuruldu. Özellikle Avrupa basını, önceki günkü Ecclestone-Vural Ak görüşmesi ve FIA 'nın 2013 takviminde 21 Temmuz 'u boş bırakmasını “Türkiye F1 'e dönüş sinyali verdi” türünde başlıklarla duyurdu. Bakan 'ın açıklaması ise, Reuters haber ajansı tarafından “Bakan Türkiye GP 'sinin finansman umutlarını ortadan kaldırdı” başlığıyla geçildi.