Artık ‘özürlü’ denilmeyecek

Ak Parti, CHP, MHP ve BDP anayasadaki ‘özürlü’ teriminin ‘engelli’ şeklinde değiştirilmesi konusunda uzlaşma sağladı. Hazırlanacak olan anayasa değişiklik teklifi yeni anayasa çalışmalarının sonuçlanması beklenmeden TBMM Başkanlığı’na sunulacak

Artık ‘özürlü’ denilmeyecek
TBMM 'de hemen hiçbir konuda birlikte hareket edemeyen iktidar ve muhalefet partileri “engelliler” konusunda sürpriz uzlaşma sağladı. CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş 'in girişimiyle Ak Parti, CHP, MHP ve BDP anayasadaki “özürlü” teriminin “engelli” şeklinde değiştirilmesi konusunda uzlaşma sağladı. Bu çerçevede hazırlanacak olan anayasa değişiklik teklifi yeni anayasa çalışmalarının sonuçlanması beklenmeden 4 parti lideri ve milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı 'na sunulacak.
Güneş, Milliyet 'e yaptığı açıklamada, Anayasa 'nın 10. maddesinde “özürlüler” ifadesinin geçtiğini anımsatarak, “dilimizde 'özürlü ' kelimesinin karşılığı 'kabahatli ', 'mazeretli ', 'defolu ' anlamlarına geliyor. Engelli yurttaşlarımız için doğru bir ifade değil bu” diye konuştu. BM Engelliler Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 'nde “engelli” ifadesinin geçtiğini ve Türkçe 'ye de olduğu gibi çevrildiğini anımsatan Güneş, uluslararası mevzuatta “engelli” ifadesinin kullanılmasına rağmen, yerel mevzuatta “özürlü” terimine yer verildiğini dile getirdi.
Hükümetin 2011 'de çıkardığı 633 sayılı kararnamede de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde “Özürlü, Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü” adı altında bir yapılanma oluşturulduğuna dikkati çeken Güneş, “anayasa ve yasal mevzuatımızdan özürlü kavramını tamamen çıkarmalıyız” dedi.

4 partiden destek
Güneş, konuya ilişkin teknik çalışmayı tamamladıktan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek, diğer partiler nezdinde bulunacağı girişim için destek aldı. Anayasa Komisyonu Başkanı, Ak Partili Burhan Kuzu ile de temasa geçen Güneş, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan 'la da görüştü. Şandır, “Tam destek veririz” derken, Buldan, “İdeolojimize de uygun, hem teklife imza atar hem Genel Kurul 'da destekleriz” diye konuştu.
Muhalefet partilerinden olumlu yanıt alan Güneş, bu kez Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 'la bir araya geldi. Elitaş, bu öneri için, “Program yazılırken bizde de engelli mi özürlü mü yazalım tartışması oldu. Biz de engelli ifadesinden yanayız. CHP bu işte kararlıysa, diğer gruplar tam destek veriyorsa, bizim için de bir sıkıntı yok. Ancak Sayın Bakan Fatma Şahin 'le de düzenleme için ne derler diye görüşelim. Ben aynı zamanda bunu Başbakan 'a ileteceğim. Onay çıkarsa 4 parti liderinin imzasıla TBMM Başkanlığı 'na sunalım” yanıtını verdi.

Başbakan 'dan “olur” bekliyorum
Güneş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın “olur” vermesinin ardından anayasa değişikliği teklifinin 4 parti lideri ve milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı 'na sunulacağı belirtti. Güneş, şunları kaydetti:
“Bugün Türkiye 'nin içinde bulunduğu konumda 4 siyasi partinin büyük konularda uzlaşması bekleniyor. Belki küçük gözüksede bu konuda gerçekleşecek bir uzlaşma büyük konularda uzlaşmanın yolunu açabilir. 4 partide bu düzenlemeye sıcak bakıyor. Bunun anayasa değişikliği teklifinin gerçekleşmesi öncelikle uzlaşmanın yolunu açacak ve partiler arasında büyük çatışma, gerginliklerin yumuşatılması için iyi bir zemin oluşacak. Toplumunda TBMM ve siyasi partilerden uzlaşma beklentisi bir nebze olsun karşılanmış olacak. Sayın Başbakan muhalefet partilerinden olumlu katkı gelmediğini söylüyordu. İşte olumlu bir katkı, bir başlangıç. Anayasada böyle bir değişikliğik girişimi diğer yasalardaki değişikliklerinde yolunu açacaktır. Hem siyaset hem engelli vatandaşlarımız için önemli bir adım olacak. Başbakan 'dan olumlu bir yanıt bekliyorum.”

Kanunlar için teklif
Hurşit Güneş, TBMM Başkanlığı 'na verdiği yasa teklifinde ise kanunlarda yer alan “özür”, “özürlü” ve “özürlülük” terimlerinin “engel”, “engelli” ve “engellilik” biçiminde değiştirilmesini önerdi. Güneş tarafından sunulan kanun teklifinin gerekçesinde, “Özürlü ifadesi toplumda bir ayrımcılığa neden olmaktadır. Engelli yurttaşlarımız, ayrımcı bir etiketlemeyi kabul etmemekte ve bundan rahatsızlık duymaktadır” denildi.