Konya Şeker’den “üretene Sağlık” Taraması

Konya Şeker A.Ş., Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, “Üretene Sağlık” adı verilen kampanyada 8 ilçede yaklaşık 3 bin öğrenci sağlık taramasından geçirildi. Konya Şeker Fabrikasında düzenlenen basın toplantısında, Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Genel Başkanı Recep Konuk, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Meram Tıp Fakültesi Hastanesi yetkilileri sağlık taraması hakkında bilgi verdi.

Konya Şeker’den “üretene Sağlık” Taraması
Genel Başkanı Recep Konuk, kırsalda sağlık hizmetine ulaşmada sorunlar yaşandığı için kampanyaya destek verdiklerini söyledi.

Konuk, “8 ilçe, 31 köyde 2 bin 952 evladımıza ulaşmış olduk. Bu hizmetten çocuklarımız, öğrencilerimiz faydalandı. Üretene sağlık adı altında dizayn ettiğimiz bu hizmetten gerçekten çok ihtiyacı olanlar faydalandı. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 40’ı açlık ve yoksulluk sınırının altında ve bu insanlar kırsalda yaşıyor. Bu hizmete en fazla ihtiyaç duyan kırsal kesimdi. Çalışma yerini bulmuş oldu” dedi.

Konuk, “Konya’nın birçok köyünde yaşayan on binlerce insanımızın maalesef bir yıllık geliri orta gelirli bir ailenin bir aylık mutfak masrafı kadar ya var ya yok. Yani ufak bir öksürükte, baş ağrısında, diş ağrısında köyünden kalkıp köy minibüsü ile hastaneye gelmek için bir yıllık gelirinin yüzde 5’ini, yüzde 10’unu harcaması gerekiyor. Bir aylık nafakasını, sağlık hizmetine ulaşmak için harcaması gerekiyor. Kampanyanın kapsamının önümüzdeki aylarda daha da geliştirerek öğrenciler dışında herkese ulaşmaya çalışacağız” diye konuştu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, sağlık kültürünün yaygın olmadığı kırsal kesimde yapılan taramanın önemine değindi. Şeker, “Kırsalda yaşayan ama sağlık kültürünün çok fazla oturmadığı, ahırdaki ineğinin daha kıymetli olduğu ve çocuğunun çok ciddi bir hastalık geçirmediği müddetçe şehre, hastaneye götürülmesini düşünmeyen bir anlayışımız var. Bunun kırılması adına her bir bireyin önemli olduğunu düşünerek bir çocuğun dahi hastalanmadan ön tanıda yakalarsak kar diyerek bu taramayı gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Akören, Meram, Seydişehir, Derbent, Beyşehir, Çumra, Cihanbeyli ve Altınekin ilçeleri ile bu ilçelere bağlı 31 köyde 2 bin 952 öğrenci genel sağlık taramasından geçirildi, tansiyonları ölçüldü, ağız diş kontrolü, göz muayeneleri ve kulak, burun, boğaz muayenesi yapıldı .
Kaynak: İHA