İso Sanayi Gelişim ve Girdi Fiyatları Endeksi

İstanbul Sanayi Odası Sanayi Gelişim ve Girdi Fiyatları Endeksine göre, haziran ile ağustos döneminde azalma trendi gösteren İSO Sanayi Gelişim Endeksi, eylül ayındaki yüksek artıştan sonra ekim ayında bir önceki aya göre 17 puan, bir önceki yıl aynı aya göre de 9,9 puan azalmış olmasına rağmen 106,5 değeri ile yine az da olsa olumlu bir seviyede gerçekleşti.

İSO'nun açıkladığı verilerine göre, haziran ile ağustos döneminde azalma trendi gösteren İSO Sanayi Gelişim Endeksi, eylül ayındaki yüksek artıştan sonra ekim ayında bir önceki aya göre 17 puan, bir önceki yıl aynı aya göre de 9,9 puan azalmış olmasına rağmen 106,5 değeri ile yine az da olsa olumlu bir seviyede gerçekleşti.

Ekim ayında İç Satışlar Endeksi hariç, Sanayi Gelişim Endeksi'ni oluşturan tüm alt endeksler 100 değerinin üstünde gerçekleşirken, İhracat Endeksi hariç, tüm alt endeksler gerek bir önceki aya, gerekse de bir yıl önceki aynı aya göre değişen oranlarda azalma gösterdi. 2012 yılı Aralık ayı için İSO Sanayi Gelişim Endeksi'ne ait beklenti değeri ise 79,7 ile oldukça olumsuz oldu.

İSO Girdi Fiyatları Endeksi de ekim ayında bir önceki aya göre 5,6 puan artarken, bir önceki yıl aynı aya göre de 29,5 puan artarak 102,5 değeri ile haziran ayında olduğu gibi 100 seviyesinin üstünde bir seviyede gerçekleşti.

Ekim ayı Ticari Kredi Faizleri ve Hammadde endeksleri 100 değerinin üstünde gerçekleşirken, Hizmet Girdileri ve İşçi Ücretleri endeksleri 100 değerinin altındaki seviyelerde oldu. Bir yıl önceki aynı ayın değerlerine göre İşçi Ücretleri Endeksi hariç diğer tüm alt endeksler artarken, bir önceki aya göre tüm alt endeksler artış gösterdi. Aralık 2012 ayı İSO Girdi Fiyatları Endeksi beklenti değeri 109,5 ile olumlu oldu.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Ali Bayaslan
Kaynak: AA