Chp Genel Başkan Yardımcısı Toprak: Tasarı, Tpao'nun İdam Fermanıdır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, TBMM’ye sevk edilen yeni Petrol Yasası Tasarısı’nın TPAO’nun idam fermanı olacağını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak , yaptığı yazılı açıklamada 2007 yılında hazırlanan Petrol Yasası’nın Cumhurbaşkanınca tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye iade edildiğini hatırlattı . Toprak , " Petrol kaynaklarının milli menfaatlere uygun olarak aranması ve ülkemizin enerjide arz güvenliğinin zorunlu kıldığı durumlarda , yurt içinde üretilen petrolün tümünün ülkenin gereksinmeleri için kullanılmasına olanak tanıyan düzenlemelere tasarıda yer verilmesi , hükümetin 5 yıl öncesine göre , bazı yanlışlardan döndüğünü göstermektedir . ” dedi .

Buna karşılık , 21 Aralık’ta TBMM’ye gönderilen yeni Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nda , Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın ( TPAO ) mevcut yasada yer alan ‘Devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunma’ görev ve yetkilerinin kaldırıldığını söyleyen Toprak , " 60 yıla yaklaşan bir süreden beri TPAO’nun ifa ettiği bu görev , neden TPAO’dan alınıyor? Enerjide Türkiye’nin giderek artan ölçüde dışa bağımlı hale geldiği , enerji ithalatının ekonomimiz üzerindeki ağır yükü göz önünde bulundurulduğunda , Milli Petrol Şirketinin devlet adına arama , sondaj , üretim faaliyetlerinden dışlanması , bu yetkilerinin kaldırılması , enerjide dışa bağımlılığı daha da üst noktalara taşıyacak , bağımlılığı artıracak bir düzenlemedir . Buna gerekçe olarak da ‘özerkleştirme’ gösteriliyor . Aksine bu düzenleme TPAO’nun idam fermanı demektir . " diye konuştu .

Toprak , petrol şirketleri için tasarıda getirilen gelir vergisi indirimiyle mevcut yasada yüzde 55 olan oranın , yüzde 40’a çekildiğini belirterek , bunun hem ciddi bir vergi adaletsizliğini hem de Türkiye ekonomisi açısından büyük gelir kaybını ortaya çıkartacağını savundu . Bu düzenlemenin hükümetin büyük iddialarla çıkarttığı Türk Ticaret Kanunu’na da aykırı olduğunu savunan Toprak , mevcut yasadaki oranların korunması gerektiğini kaydetti .