Artvin'de Görme Engelli 43 Yaşındaki Süheyla Köse, Eğitimini Tamamlayarak Lise Diploması Aldı

Artvin'de doğuştan görme engelli olan Süheyla Köse , lise diploması aldı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Orhan Külekçi ile davetliler katıldı.

Törende, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006 yılında başlattığı, Yetişkin Eğitimi Programına katılarak Gören Eller Okulu'nda eğitim almaya başlayan Süheyla Köse'ye, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Külekçi lise diploması verdi.

Köse, törenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan görme engelli olmasına rağmen hiçbir zaman engelli olduğunu kabul etmediğini belirterek, en büyük destekçisinin ailesi olduğunu söyledi.

Okuma şansını 2006 yılında Gören Eller Okulu'na katılarak yakaladığını anlatan Köse, ''36 yaşında eğitime başladım ve 43 yaşında lise diploması aldım. Okumak çok önemli. Okuduğunuz zaman hayata bakış açınız değişiyor. İnsanlarla daha iyi ilişkiler kurabiliyorsunuz. Hayata pozitif bakmayı öğreniyorsunuz'' dedi.

Köse, ilkokulu bitirdikten sonra ortaokula devam edip etmemekte kararsız kaldığını ifade ederek, ''Ailem ve öğretmenlerim okumaya devam etmemi istediler. Bu şekilde ortaokula devam ettim ve ardında da liseye gittim. 12 yıllık eğitimi, 6 yılda tamamladım ve lise mezunu oldum. İnşallah üniversite sınavını da kazanıp üniversite okuyacağım. Kısmet olursa üniversite diploması da alacağım'' diye konuştu.

Süheyla Köse'nin babası Latif Köse, engelliler için hiçbir engelin olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

''Engellileri, engelli yapan bizleriz. Ben şimdiye kadar hiçbir engelliye şu işi yapamazsın veya başaramazsın demedim. Bunun için engelli çocukların anne ve babalarına sesleniyorum, engelli çocuklarına önce kendileri sahip çıksınlar. Kızımın aldığı diploma benim diplomam. Benim en mutlu günüm bugün. 92 yaşıma kadar böyle mutlu bir gün görmemiştim. Onun için çok sevinçliyiz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.''

Ağabey Kemal Köse ise kardeşi Süheyla'nın okulu bitirmesine çok sevindiğini, onun başarısının ailenin başarısı olduğunu söyledi.

Artvin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Orhan Külekçi, devletin bütün gücüyle engellilere yardım ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Vatandaşlarımız yeter ki bizlere, 'engellerimizi kaldırın' desinler. Süheyla'yı ben kendi çocuklarıma, yurtta kalan çocuklara örnek olarak gösteriyorum. Bu insanlar görme engelli, ama gönülleri engelli değil. Bir şeyler yapmak için uğraştılar ve bugün onun meyvesi olan diplomasını aldı. Kendisini ve ailesini tebrik ediyorum.''

Muhabir: Serhat Çağdaş / Tuğba Yardımcı Mısır

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA