Chp Grup Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sayıştay'ın, daha önce iptal edilen hükümleri dayanak göstererek 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2011 yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı ekinde TBMM'ye göndermediği raporları göndermesini beklediklerini bildirdi.

Hamzaçebi, yazılı açıklamasında, Hükümet'in 4 Temmuz 2012'de çıkardığı 6353 sayılı Yasa ile kendini hesap verme yükümlülüğünden kurtaran düzenlemeler yaparak, TBMM'nin ''bütçe hakkı''na darbe indirdiğini savundu.

Bu düzenlemeyle Hükümetin 2011 Yılı Kesin Hesap Kanunu'nun, Sayıştay raporları olmadan görüşüldüğünü ve Hükümetin 2011 Bütçesi ile yaptığı harcamaların hesabını TBMM'ye vermediğini iddia etti.

Anayasa Mahkemesi'nin, bu konuda açtıkları iptal davasını önceki gün karara bağladığını anımsatan Hamzaçebi, Yüksek Mahkeme'nin demokrasiye sahip çıkarak, düzenlemeyi iptal ettiğini belirtti.

İptal hükümlerine ilişkin bilgi de veren Hamzaçebi, şunları kaydetti:

''Şimdi Sayıştay'dan, daha önce iptal edilen hükümleri dayanak göstererek 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2011 yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı ekinde TBMM ye göndermediği raporları göndermesini bekliyoruz. Artık Sayıştay'ın raporları göndermemek için gerekçe gösterebileceği yasal bir engel de bulunmamaktadır. Anılan kanun tasarılarının yasalaşmış olması raporların gönderilmemesine gerekçe olamaz. CHP olarak milletin bütçe hakkına sahip çıkmak hem görevimiz hem de sorumluluğumuzdur. Konuyu millet adına takip edeceğiz.''

Muhabir: Barış Gündoğan

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA