Afetten Korunmak İsterken Afete Yol Açtılar

Rize’de, bir firma tarafından afet tehlikesi ile karşı karşıya kalan evlerin önüne istimlak duvarı yapılırken toprak kayması meydana geldi.

İl merkezine bağlı Ekmekçiler Mahallesi Hemşin sokağındaki bazı evlerin yağmurda heyelan tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün ihale ile verdiği bir firma tarafından çalışma başlatıldı. Firmaya bağlı ekipler tarafından evlere tehdit oluşturan alanlarda istimlak duvarı yapımına başlandı. Çalışmalar sırasında üstten heyelan geldiğini gören ekipler güvenli bir alana kaçarken, meydana gelen heyelanda bir ev tamamen yıkılarak toprak altında kaldı. Afette evin içerisinde kimsenin olmayışı olası bir faciayı önledi.

Evi toprak altında kalan Rasim Feyiz, “Ekipler evin arkasına istimlak duvarı örerken çalışmaların yürütüldüğü kepçe toprağı fazla eşeledi. Sonucunda toprak kayması meydana geldi. Evim toprak altında. Afetten korumaya çalışırlarken afete yol açtılar. Yetkililerden yardım bekliyoruz.” dedi.

Emine Feyiz ise, “Duvar örülürken toprak geldi evimizi aldı. Evimiz tamamen kullanılamaz halde, toprağa gömülü olarak duruyor. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Seyfettin Yılmaz ise yaptığı açıklamada, heyelan olan yerde 2011 yılında meydana gelen heyelanlar Sonrası birtakım önlemler aldıklarını söyledi.

Toprak kaymasının meydana geldiği alanda istimlak duvarı yaptıklarını belirten Yılmaz, "Evleri tehlike altında olan vatandaşlarımızı daha önceden evlerden tahliye etmiştik. Evleri toprak altında kalan vatandaşlarımıza başka evlerde oturmaları hususunda kira yardımı da yapıyoruz. Tedbirli olmamıza rağmen toprağı tutamadık ve böyle bir afet meydana geldi. Ev sahiplerinin o bölgeden nakil olmaları gerekirse kendilerine afet konutlarında oturma imkanı sağlayacağız. İlimizde meydana gelen Son afetler Sonrası 34 ailemize kira yardımı yapıyoruz. Afetzede vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına çalışıyoruz” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA