F1’in patronu Türkiye’ye dönmek istiyor

Yarışlar için fazla para isteyince Türkiye’yi terk eden Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone, İstanbul Park için yeniden masaya oturdu. Hafta içi yapacağı görüşme öncesi sıcak mesajlar gönderen Ecclestone “Türkiye’ye tekrar dönmek istiyorum” dedi.

F1’in patronu Türkiye’ye dönmek istiyor
İstanbul Park 'ın yeni sahibini bulmasının ardından Formula 1 'in (F1) patronu Bernie Ecclestone yeniden sahneye çıktı. Türkiye 'ye dönmek istediğini söyleyen Ecclestone, Yunan basınına yaptığı açıklamada “Konuya ilişkin olarak yetkililerle görüşmekten mutluluk duyacağım” dedi. Türkiye 'de ilki 2005 yılında yapılan Formula 1 organizasyonunda yarış bedeli olarak 13.5 milyon dolar ödenirken, Bernie Ecclestone 'un 2012 yılından itibaren bu ücreti 26 milyon dolara çıkarmak istemesi üzerine bu rakama vize verilmeyince F1, Türkiye 'yi terketmişti. İstanbul Ticaret Odası 'nın İstanbul Park 'ın işletme hakkını Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak 'a devretmesinin ardından Ak 'ın temasa geçtiği Ecclestone, sıcak mesajlar gönderdi. Ecclestone “Bu konuyu ilgili yetkililerle görüşmekten çok mutluluk duyacağım. Türkiye 'ye tekrar dönmek istiyorum” dedi.

İstanbul 'da seyirci garantisi verdi


Aynı gazetede Intercity 'nin patronu Vural Ak 'ın da açıklamalarına yer verildi. Ak “Ben yıllardır Bernie Ecclestone 'u şahsen tanırım. İstanbul Park için projelerimizi kendisine sunduk ve kendisi projemizden çok etkilendi” dedi. Ecclestone 'un 26 milyon dolarlık yarış bedelini azaltmak için kendilerine söz verdiğini vurgulayan Ak “Türk devleti 13.5 milyon dolar, ben de kişisel bütçemden 5 milyon dolar ödeyeceğim. Sonuç itibariyle yaklaşık 20 milyon dolarla anlaşmayı tamamlayacağız” diye konuştu. Ecclestone 'un en büyük sorununun seyirci eksikliği olduğunu kaydeden Ak, kendilerinin 50 bin seyirciyi garanti ettiklerini ve Türkiye GP 'si için 7 yıllık bir anlaşma yapmak istediklerini belirtti.

Kritik karar haftaya

Formula 1 'in patronu ile yapılacak anlaşma haftaya netleşecek. Yunan basını yarışların akıbetine ilişkin açıklamanın Uluslararası Motor Sporları Birliği 'nin haftaya İstanbul 'da düzenleyeceği zirvede yapılacağını iddia etti. Ecclestone 'un Türkiye 'yi terk etmesi sonrası boş kalan pist için yapılan ihaleyi eski bankacı Sinan Akıman 'ın sahibi olduğu İstanbul MC Şirketi almıştı. Ancak Akıman, parayı ödemeyince 2. sıradaki Ak 'la sözleşme imzalanmıştı.